USA-raketter skal lukke smuthul for jihadister i Syrien

USA har indgået en aftale med Tyrkiet om opstilling af militært udstyr nær grænsen til Syrien med det mål at bekæmpe Islamisk Stat, der kontrollerer områder nær grænsen.

Samarbejdet mellem de to Nato-lande er del af en plan, der skal spærre vejen til byen Manbij i Syrien, siger Tyrkiets udenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tyrkiet og USA håber at kunne stoppe en smuglerrute, som Islamisk Stat benytter til at bringe jihadister ind og ud af Syrien.

Amerikanerne vil opstille et lettere, mobilt raketartilleri (Himars) ved grænsen i maj, siger udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu i et interview med avisen Habertürk.

Tyrkiet har intensiveret kampen mod den ekstremistiske gruppe i Syrien. Det er sket i forlængelse af en stribe - nærmest daglige - raketangreb mod Tyrkiet de seneste måneder.

Efter længere tids diplomatisk uenighed med Tyrkiet fik USA sidste år tilladelse til at benytte en luftbase i den sydlige del af landet, hvorfra USA bekæmper IS med kampfly.

Himars har en rækkevidde, så det kan ramme IS-stillinger 90 kilometer væk. Tyrkiets eget artilleri rækker kun 40 kilometer.

Den IS-kontrollerede by Manbij ligger lige på kanten af det tyrkiske artilleris rækkevidde.

Tyrkiet har længe ønsket at etablere sikre zoner i Syrien. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gav i weekenden sin fulde støtte til den plan, skriver nyhedsbureauet AFP.

Amerikanerne er skeptiske, da de mener, at det vil kræve en såkaldt no-fly-zone, hvilket kan udløse konflikt med russerne.

/ritzau/

Dagens Gossip