USA: Rejs varsomt efter angreb i Paris og København

Skrevet af admin

24/11/2015

Dagens topnyheder

Det amerikanske udenrigsministerium opfordrer alle amerikanere til at være ekstra på vagt, når de rejser i verden.

En ny rejsevejledning er mandag blevet offentliggjort, og den gælder globalt. Advarslen skyldes øget terrortrussel.

På udenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at blandt andet angreb i Paris forrige fredag og angrebet i København tidligere på året er årsag til den nye advarsel.

- Tilgængelig information tyder på, at Isil (andet ord for Islamisk Stat, red.), al-Qaeda, Boko Haram og andre terrorgrupper planlægger terrorangreb i adskillige regioner, lyder det i meddelelsen fra det amerikanske ministerium.

- Ekstremister er målrettet gået efter store sportsbegivenheder, teatre, markeder og luftfart. I løbet af det seneste år har der været en række angreb i Frankrig, Nigeria, Danmark, Tyrkiet og Mali. Isil har også taget skylden for at bombe et russisk fly i Egypten, lyder det.

Den globale rejsevejledning varer frem til 24. februar 2016.

Særligt opfordres amerikanerne til at passe på, når de er på offentlige steder, eller når de færdes i travle områder med mange mennesker.

- Amerikanske statsborgere bør udvise årvågenhed, når de er på offentlige steder eller benytter sig af transportsystemer. Vær opmærksom på de umiddelbare omgivelser og undgå store forsamlinger eller befærdede steder. Udvis særlig forsigtighed ved højtiderne og begivenheder, skriver udenrigsministeriet.

Det amerikanske udenrigsministerium opdaterer jævnligt rejsevejledninger for enkelte lande, som Danmarks udenrigsministerium også gør det.

Men det er sjældent, at amerikanerne udsteder globale advarsler.

Tidligere rejsevejledninger for hele verden er blevet udsendt i maj 2011, september 2011, august 2013 og december 2014.

I december sidste år blev vejledningen indført i kølvandet på gidseltagningen på en café i Sydney, Australien.

På baggrund af angrebet advarede USA's myndigheder sine statsborgere i hele verden om faren for angreb begået af såkaldte ensomme ulve, skriver BBC.

En repræsentant fra det amerikanske udenrigsministerium siger til BBC, at der "på nuværende tidspunkt ikke er grund til at tro, at amerikanske statsborgere vil blive specifikt udvalgt som mål for angreb".

/ritzau/