USA sælger luftvåben til Irak for at bremse vold i Syrien

Samarbejdet vil blandt andet have til mål at forhindre Iran i at flyve våben til Syriens præsident, Bashar al-Assad, via irakisk luftrum. Samarbejdet skal desuden styrke indsatsen mod radikalisering af unge irakere og dæmme op for andre uønskede, afsmittende effekter af den sekteriske vold i Syrien. Det rapporterer flere nyhedsmedier.

Den amerikanske del af aftalen går blandt andet på kort sigt ud på efterretnings- og informationsudveksling med Irak, hvorefter der er planlagt salg af et luftforsvarssystem og F-16-kampfly, der skal styrke Iraks kontrol med dets luftrum, siger en amerikansk embedsperson til nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen kom i stand under et møde i Washington i USA mellem USAs udenrigsminister, John Kerry, og Iraks udenrigsminister, Hoshiyar Zebari.

USA har tidligere opfordret Irak til at sætte hårdere ind for at stoppe våbentransporter fra Iran til Syrien. Iran støtter her landets præsident, mens USA støtter de syriske oprørsgrupper, der kæmper mod Bashar al-Assads styre.

Irak har oplevet en markant stigning i antallet af voldshandlinger og angreb i de seneste måneder, og dødstallet ligger på det højeste niveau i fem år.

Bilbomber i landets hovedstad Bagdad dræbte ifølge Reuters mindst 34 personer torsdag. Det er bare ét nedslag i en bølge af selvmordsbombeangreb og bilbombeangreb, der tilskrives det sunnimuslimske oprør i landet. Oprøret er ifølge eksperter steget i intensitet som følge af den blodige, sekteriske konflikt i Syrien.

Desuden vurderes det, at der foretages rekruttering til angreb på tværs af grænsen mellem Syrien og Irak af den irakiske gren af terrorgruppen al-Qaeda, der har taget ansvar for flere af angrebene i Irak i den seneste tid.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip