USA sælger våben til Taiwan trods kinesisk skepsis

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har onsdag oplyst til Kongressen, at USA er klar til at sælge våben for i alt 1,83 milliarder dollar (12,5 milliarder kroner) til Taiwan.

Nyheden har allerede fået det officielle Kina til at stejle. Kineserne, der anser Taiwan for at være en del af Kina, varsler sanktioner mod de amerikanske firmaer, der er involveret i våbenhandlen.

Ifølge USA er aftalen dog inden for rammerne af landets "mangeårige politik om våbensalg til Taiwan".

For de knap 13 milliarder kroner får Taiwan blandt andet to fregatter samt raketter, der kan benyttes mod kampvogne.

Der er tale om det første store salg af militær materiel fra USA til Taiwan i over fire år.

Ifølge Det Hvide Hus er salget i overensstemmelse med reglerne inden for den såkaldte Taiwan Relations Act, hvor der i løbet af årene er blevet solgt våben for over 12 milliarder dollar.

- Vores mangeårige politik om våbensalg til Taiwan har været konsekvent på tværs af seks forskellige amerikanske regeringer, siger Myles Caggins, der er talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd.

USA anerkender ikke Taiwan som en selvstændig stat uafhængig af Kina, men amerikanerne er under Taiwan Relations Act forpligtet til at sikre, at Taiwan kan opretholde et velfungerende forsvar.

Kinas udenrigsministerium har ifølge nyhedsbureauet Xinhua indkaldt Kaye Lee fra den amerikanske ambassade i Beijing til samtale i protest mod våbenaftalen.

- Taiwan er en umistelig del af Kinas territorium. Kina er stærkt imod det amerikanske våbensalg til Taiwan, siger viceudenrigsminister Zheng Zeguang ifølge Xinhua.

I forvejen strides USA og Kina om en række øer i Det Sydkinesiske Hav. Kina står fast på, at det har suverænitet over næsten hele Det Sydkinesiske Hav, men det bestrides af adskillige andre lande.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip