USA sanktionerer 18 russere i sag om død aktivist

Sanktionerne betyder, at russernes midler på udenlandske bankkonti indefryses, ligesom det bliver forbudt for amerikanere at lave forretninger med dem, skriver AFP.

»Sergej Magnitskijs død under varetægtsfængsling i Moskva i november 2009 var en tragedie, og undersøgelsen af dødsfaldet har ikke givet resultat,« siger en ledende amerikansk embedsmand til nyhedsbureauet.

»Russiske embedsfolk involveret direkte i Magnitskijs fængsling og fængselspersonale involveret i den række af beslutninger, der førte til hans død, er ikke blevet straffet,« tilføjer den anonyme embedsmand.

37-årige Sergej Magnitskij døde efter at have siddet fængslet i 11 måneder uden retssag. Han var sigtet for at have deltaget i underslæb og skattesnyd, men ifølge menneskeretsgrupper forsøgte den russiske regering at lukke munden på ham, fordi han havde truet med at offentliggøre beviser på omfattende korruption.

I fængslet, hvor han levede under usle forhold, blev Magnitskij alvorlig syg og led blandt andet af betændelser i galdeblæren og bugspytkirtlen. Sygdommen blev imidlertid ikke taget alvorligt af fængselsledelsen, og 18. november, otte dage inden hans retssagen efter planen skulle indledes, døde Sergej Magnitskij.

Både USA, Canada og EU har kritiseret den russiske regering i stærke vendinger efter dødsfaldet, og sidste år vedtog den amerikanske kongres den såkaldte Sergej Magnitskij Lov, der giver mulighed for at straffe de involverede gennem sanktioner, i alt op mod 60 personer.

Fra russisk side har man hidtil afvist enhver kritik, og fredag siger lederen af Dumaens udenrigsudvalg, Alexej Pushkov, at den relativt korte liste over sanktionerede personer viser, at præsident Barack Obama ikke ønsker at bidrage yderligere til spændingerne mellem USA og Rusland.

»Den amerikanske præsidents administration har taget beslutningen om ikke at forstærke den politiske krise med Moskva,« siger Pushkov ifølge Reuters.

Sidste års vedtagelse af loven blev mødt med noget skarpere reaktioner fra russisk side. Blandt andet blev det forbudt for amerikanere at adoptere russiske børn.

Dagens Gossip