USA: Senatsledere gør store fremskridt i budgetstrid

Skrevet af admin

15/10/2013

Dagens topnyheder

Der er opnået "store fremskridt" i Washington, hvor toppolitikere fra landets to toneangivende partier forsøger at finde en kompromisløsning i striden om USA's gældsloft og en ny finanslov.

Det siger Senatets flertalsleder, demokraten Harry Reid, efter forhandlinger med Republikanernes mindretalsleder, senator Mitch McConnell.

- Vi har gjort gevaldige fremskridt. Men vi er endnu ikke fremme, siger Reid.

Han udtrykker håb og optimisme om, at tirsdag kan "blive en god dag" med en smule held.

Republikaneren McConnell er også tilfreds med forløbet af mandagens samtaler:

- Det er sikkert at sige, at vi har gjort betydelige fremskridt, siger han.

Planen, som de to ledende kongrespolitikere er i gang med at drøfte, vil dække USA's lånebehov indtil midten af februar næste år, oplyser en kilde, som har kendskab til forhandlingerne, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere mandag sagde Harry Reid, at han håbede på at kunne præsentere en plan for at afslutte den 14 dage lange nedlukning af store dele af statsapparatet i USA.

Fristen for at hæve landets gældsloft udløber torsdag.

Uden en aftale kan USA, verdens største økonomiske magt, ikke overholde sine forpligtelser over for statens kreditorer, og det kan skabe voldsom uro på de globale finansmarkeder.

Præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden skulle have holdt møde med Kongressens ledere mandag aften for at diskutere den økonomiske situation.

Det er dog blevet udsat, fordi præsidenten "vil give lederne i Senatet tid til at fortsætte med at gøre vigtige fremskridt mod en løsning, der forhøjer gældsloftet og genåbner regeringsapparatet", lyder det.

/ritzau/Reuters