USA sender bombefly over Sydkorea i magtdemonstration

Skrevet af admin

10/01/2016

Dagens topnyheder

Et amerikansk bombefly af typen B-52 har søndag fløjet i luftrummet over Sydkorea, der er USA's allierede.

Det oplyser det amerikanske militær i en skriftlig udtalelse.

- Flyturen i dag demonstrerer styrken og evnerne i alliancen, siger general Curtis Scaparrotti, der leder USA's styrker i Sydkorea, ifølge Reuters.

Beslutningen om at flyve et bombefly over Sydkorea er taget som konsekvens af, at Nordkorea onsdag valgte at prøvesprænge et kernevåben uden varsel.

B-52-bombeflyet kan medbringe atomvåben, og det blev sendt på vingerne "som svar på de seneste provokerende handlinger fra Nordkorea", lyder det i den skriftlige udtalelse.

- USA er fortsat urokkelig i sit engagement i forsvaret af Sydkorea og sit engagement i at opretholde stabilitet på den koreanske halvø, siger Terrence O'Shaughnessy fra USA's militær videre i meldingen.

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap forlod militærflyet basen i Guam søndag morgen lokal tid og var i luftrummet over Osan i Gyeonggi-provinsen ved middagstid.

Flyet fløj ledsaget af to sydkoreanske F-15-fly og to amerikanske F-16-fly, oplyser begge landes militær ifølge Yonhap.

Det amerikanske bombefly fløj blandt andet over luftbasen i Osan, der ligger cirka 72 kilometer syd for grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

Tidligere søndag lød det fra Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at landet udførte en prøvesprængning af et kernevåben 6. januar som et led i Nordkoreas selvforsvar mod "amerikanske trusler".

Ifølge Nordkoreas myndigheder var der tale om en brintbombe-sprængning, og testen er blevet udført, fordi USA truer med atomkrig, skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA søndag ifølge Reuters.

Den påståede brintbombe-sprængning er blevet kritiseret verden over.

Blandt andet valgte Sydkorea at genindføre propagandaudsendelser på grænsen til Nordkorea som hævn for nabolandets militærhandling.

Ifølge en række eksperter tyder meget dog på, at det ikke var en brintbombe, der blev testet i Nordkorea 6. januar.

/ritzau/