USA skaber laveste antal nye job i seks år

Der blev skabt 38.000 nye job i USA i maj - det er lavere end forventet. Samtidig falder procentsatsen over arbejdsløsheden fra 5 til 4,7, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge det amerikanske beskæftigelsesministerium er antallet af nyskabte job det laveste på en måned siden september 2010.

At arbejdsløsheden samtidig er faldet, skyldes ifølge det amerikanske nyhedsbureau, at næsten en halv million arbejdsløse formelt har indstillet jagten på et arbejde.

Dermed optræder de ikke længere i statistikken over arbejdsløse.

Sammenholdt med de reviderede tal fra de to foregående måneder, der betyder en fjernelse af 59.000 job, som oprindeligt stod som nyskabte, rykker rapporten ved den udbredte opfattelse af, at USA's økonomi er i fremgang efter et svagt første kvartal.

Rapporten har dog også lyspunkter, da den viser, at den samlede arbejdsløshed alt andet lige faldt til 4,7 procent fra 5,0 procent i sidste måned. Det er det laveste niveau siden november 2007.

- De skuffende jobtal lover ikke godt for væksten i verdens største økonomi, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Væksten var meget lav i første kvartal, og dagens jobtal tyder desværre heller ikke på høj vækst i andet kvartal. Det er skidt nyt for verdensøkonomien og danske eksportvirksomheder.

Vækstudsigterne for USA er blevet nedjusteret, og ifølge OECD ventes amerikansk økonomi blot at vokse med 1,8 pct. i 2016.

- Det er dog værd at huske på, at jobvæksten i USA har været ret massiv i de seneste år, siger Allan Sørensen.

Steen Bochian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, siger, at den amerikanske økonomi på mange måder er i ok form.

- Jobskabelsen i maj var en skuffelse, men det er svært at blive alt for skuffet, når der kun er tale om en måned med skuffende jobskabelse, og når ledighedsprocenten samtidig faldt mere end ventet.

- At ledigheden faldt, trods svag jobskabelse skyldtes et fald i arbejdsudbuddet. Vi må derfor også være lidt varsomme med de håndfaste konklusioner om den amerikanske økonomis aktuelle sundhedstilstand, siger han.

Mikael Olai Milhøj, som er senior analytiker i Danske Bank Macro Research, siger, at der er tale om en kraftig afmatning på det amerikanske jobmarked.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip