USA slæber øjne og ører til Nordkorea

Det amerikanske skridt er endnu en reaktion på den stigende spænding, som gentagne krigstrusler fra Nordkorea har udløst. De fik tirsdag endnu en drejning, da det nordkoreanske styre ifølge AFP meddelte, at man vil genstarte den ellers lukkede og plutoniumproducerende atomreaktor, Youngbyon, for at styrke landets atomvåbenprogram. Det menes, at nordkoreanerne allerede råder over en håndfuld atombomber.

Beslutningen fik omgående FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, til at erklære, at »krisen er gået for vidt«, og den fik Kina til at »beklage« Nordkoreas seneste skridt. Kina er Nordkoreas eneste store allierede, men indtager en stadig mere kritisk holdning.

Situationen er de seneste døgn spidset yderligere til, efter amerikanske topmoderne B-2-bombefly og koldkrigens B-52-bombemaskiner er blevet sat ind i de igangværende militærøvelser i Sydkorea. Begge typer kan medføre atomvåben.

Nordkorea har erklæret, at landet befinder sig i krigstilstand og har afbrudt kommunikationslinjerne med Sydkorea, hvis hovedstad Seoul kun befinder sig et halvt hundrede kilometer fra den kanon- og missilspækkede nordkoreanske grænse.

Der er ifølge de internationale medier ikke tegn på truende nordkoreanske troppebevægelser. Til gengæld har nordkoreanerne sendt flere fly på vingerne end normalt, oplyser Peter Kim Laustsen, souschef ved Forsvarsakademiet i København.

»De har sendt fly ned mod grænsen til Sydkorea, hvor de så er vendt om over et bestemt område, hvilket har fået sydkoreanerne til også at sende fly op,« siger han.

Det amerikanske flydende overvågningsanlæg, Sea-Based X-Band Radar, som nu er på vej mod Nordkoreas kyst, kan ifølge Kim Laustsen både spore fly, missiler og større raketter og samtidig fungere som en enorm lyttepost til opfangning af elektroniske signaler.

Den 116 meter lange og 85 meter høje platform er ifølge Kim Laustsen en integreret del af det amerikanske missilforsvar og kan sejles rundt i verden, hvor der er behov for den, og sænke sine ben og stå fast på havbunden.

»Man kan opfange signaler fra Nordkorea og overvåge dem, så man er klar til at reagere,« siger han og fortsætter:

»Den kan flyttes rundt alt efter, hvor man har brug for at få et bedre radarbillede for at have mulighed for at skyde missiler ned.«

Trods den stadigt stigende spænding på Den Koreanske Halvø anser Kim Laustsen en egentlig storkrig på halvøen som usandsynlig.

»Men hvis vi taler om risikoen for et væbnet sammenstød af en eller anden karakter, det være sig mellem krigsskibe eller udveksling af kanonild, så tror jeg, at risikoen er fifty-fifty, måske endda med lidt større risiko for, at Nordkorea forsøger at prøveskyde et missil. Storkrigen ligger langt væk, men muligheden for et lille sammenstød er til stede i øjeblikket,« lyder det fra Peter Kim Laustsens vurdering.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip