USA: Smykkelov har ikke skadet Danmarks ry

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Det udløste nærmest panik på Christiansborg og i de danske medier, da New York Times i januar havde en kritisk artikel om regeringens omstridte smykkelov på forsiden. Også Washington Post tog sagen op.

Nu var Danmarks ry på spil, lød bekymringen, mens udenlandske medier begyndte at tegne statsminister Lars Løkke Rasmussen som en nazist og den lille havfrue med en tang i hånden med en skinnende guldtand.

Underforstået en guldtand, som de danske myndigheder havde taget ud af munden på en flygtning.

Men selv om bekymringen var stor i Danmark - og regeringen omgående holdt op med at tale om flere udlændingestramninger - så har sagen ikke skadet Danmarks ry i USA.

Det siger USA's ambassadør i Danmark Rufus Gifford.

Udmeldingen kommer samtidig med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag besøger Washington for at møde USA's præsident Barack Obama til amerikansk-nordisk topmøde.

Spørgsmål: Er Danmarks image blevet skadet i USA?

- Svaret er nej. Hvis det var tilfældet, så ville Lars Løkke Rasmussen ikke være inviteret til Det Hvide Hus. Folk i FN-cirkler og i Washington og New York lægger mærke til det, men det betyder ikke, at Danmarks overordnede brand er skadet.

- Danmarks brand er godt i USA, siger Rufus Gifford og tilføjer:

- Hvis man spørger den almindelige amerikaner, så vil de ikke vide meget om Danmark, men deres basale følelse omkring Danmark og Skandinavien vil være god.

- Det er svært at beskrive præcist, men det kredser om grøn teknologi, smukt design, god mad, H.C. Andersen-historier og vikinger. Og det er i al alvorlighed et godt brand, som ikke bliver påvirket af nogle overskrifter, siger Rufus Gifford.

Han afviser, at sagen på nogen måde kan få mærkbare konsekvenser i form af, at amerikanerne for eksempel vil fravælge Danmark som et land, de vil bo og arbejde i. At de vil droppe Danmark som turistmål eller vende sig bort fra danske produkter.

- Jeg afviser rent ud sagt det argument. Ideen om, at der ville komme en boykot af Lego baseret på nogle historier om den danske migrationspolitik er ikke holdbar. Der er ikke nogen historiske fortilfælde for det, Rufus Gifford og tilføjer:

- Hvis det var fortælling, der varede ved år efter år, så kunne man måske se en påvirkning. Men det er nok i virkeligheden også for stærk en vurdering.

Spørgsmål: Men der er vel netop en risiko for, at det vil stå på i flere år. Flygtningekrisen ser jo ud til at fortsætte?

- Hver gang der er noget negativt om Danmark i de amerikanske aviser, så går alle i Danmark amok. Jeg smiler lidt af, at folk bliver så nervøse.

- Hvis jeg skulle være ked af det, hver gang der var en negativ historie om USA i Politiken eller Information, så ville jeg græde hver dag på kontoret, siger Rufus Gifford med et smil og tilføjer:

- For at give perspektiv, så bør man se på alle de positive historie om Danmark.

- For hver af de negative historier kan jeg pege på mange andre historier om banebrydende vindenergi, det mindst korrupte land i verden, det bedste sted at gøre forretning, førende inden for innovation og så er der selvfølgelig hele det med at Danmark er verdens lykkeligste folk.

- De historier lægger danskerne ikke mærke til, men de lægger mærke til kritikken.

- Jeg har ikke tal for det, men jeg er sikker på, at den helt overvældende del af pressen om Danmark og denne region som et hele er langt mere positiv end negativ. Det er også derfor, at I er inviteret til Washington, siger Rufus Gifford.

/ritzau/