USA-støttet offensiv kan befri 40.000 fra IS i Syrien

Det amerikanske militær siger, at USA-støttede militser i det nordlige Syrien rykker frem mod Islamisk Stat, selv om de møder hård modstand.

Offensiven er rettet mod byen Manbij, der ligger i det nordlige Syrien. Byen er ifølge amerikanske militærkilder, ekstremisternes sidste kanal, hvorfra der bliver fragtet mandskab og udstyr fra Tyrkiet til Syrien. USA siger, at op mod 40.000 civile er underlagt Islamisk Stat i Manbij.

- Hvis offensiven bliver en succes vil op til 40.000 civile blive befriet fra Islamisk Stats kontrol, siger talsmænd for militæret i den første briefing om operationen.

- Den amerikanskstøttede styrke udgøres af omkring 3000 syriske arabiske krigere, hvilket er 85 procent af den samlede styrke, siger oberst Patrick Ryder, som er talsmand for det amerikanske militærs Centralkommando.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) har tidligere sagt, at kurdiske YPG-militser udgør hovedparten af styrkerne i offensiven.

De kurdiske styrker, som spiller en hovedrolle i bekæmpelsen af Islamisk Stat, er kilde til diplomatiske spændinger mellem Tyrkiet og den USA-ledede koalition mod IS.

SOHR har base i Storbritannien og får oplysninger fra et netværk af kilder i Syrien.

Den syriske hær har med støtte fra russiske luftangreb åbnet en ny større front mod Islamisk Stat, hvilket udgør det tredje større angreb mod den militante bevægelses selverklærede kalifat i denne uge, da irakiske styrker for få dage siden forsøgte at storme en by.

De tre store offensiver er den hidtil mest aggressive kampagne mod Islamisk Stat.

Præsident Barack Obama har givet bemyndigelse til, at der sendes adskillige hundrede specialsoldater til Syrien, hvor af nogle er indsat som rådgivere for de moderate oprørere under den seneste offensiv.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip