USA: Torturbilleder er bevis på systematiske overgreb

Skrevet af admin

21/01/2014

Dagens topnyheder

En skrækindjagende rapport fra en syrisk afhopper, der fremviser tusindvis af foto med eksempler på dødelig tortur - angiveligt udført af det syriske styre - er et bevis på "systematiske overgreb" fra præsident Bashar al-Assads styre.

Det mener den amerikanske regering, som har studeret rapporten og billederne, der blev offentliggjort af den britiske avis The Guardian tirsdag.

- Disse efterretninger tyder på udbredte og tilsyneladende systematiske overgreb fra regimets side, siger udenrigsministeriets talskvinde Marie Harf.

- De seneste billeder er yderst foruroligende. Det er forfærdeligt at se på dem.

Den syriske afhopper arbejdede for det syriske militærpoliti og sluttede sig siden til en oppositionsgruppe.

Han har leveret tusindvis af gruopvækkende billeder og fortrolige filer, som blev smuglet ud af Syrien på usb-nøgler.

Tre tidligere topadvokater anklager i The Guardian det syriske regime for at stå bag omfattende krigsforbrydelser, efter at de har studeret billedmaterialet.

De tre topadvokater har i 10 dage udspurgt hovedkilden, og de finder ham overbevisende og troværdig, skriver den britiske avis.

En af dommerne, Desmond de Silva, kalder beviserne for "en rygende pistol", og en anden af topadvokaterne mener, at der nu er stærke beviser for en krigsforbryderretssag:

- Nu har vi direkte beviser for, hvad der er sket med de personer, som er forsvundet, siger David Crane, som i sin tid dømte Liberias tidligere præsident Charles Taylor.

- Det her er det første direkte bevis for, hvad der er sket med de mindst 11.000 mennesker, som er blevet torteret, henrettet og tilsyneladende skaffet af vejen, tilføjer han.

Billederne og dokumenterne omhandler fanger, der har mistet livet fra marts 2011 til august sidste år, mens de har været tilbageholdt.

Mens pårørende blandt andet fik at vide, at fangerne var døde af "hjerteanfald" eller "vejrtrækningsproblemer", viser billeder noget helt andet.

/ritzau/Reuters