USA truer med at droppe G8-topmøde i Rusland

USA nægter at deltage i sommerens G8-topmøde i Rusland, medmindre at russerne ændrer adfærd over for Ukraine, siger en topembedsmand i den amerikanske regering.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, talte tirsdag aften i telefon med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og drøftede en potentiel løsning på krisen på den ukrainske halvø Krim.

Obama understregede over for Merkel, at USA bliver væk fra G8-topmødet i juni, hvis situationen i Ukraine til sommer er status quo, siger embedsmanden.

Både USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien - syv ud af de otte lande i G8-samarbejdet - fordømte søndag Ruslands overtrædelse af Ukraines suverænitet og aflyste alle forberedelser frem mod topmødet i sortehavsbyen Sotji.

Udmeldingen kom i protest mod, at russiske styrker var rykket ind på Krim-halvøen.

Torsdag holder EU's stats- og regeringschefer ekstraordinært EU-topmøde om situationen i den tidligere sovjetrepublik. Her skal medlemslandene diskutere mulige sanktioner imod Rusland, som i øjeblikket kontrollerer Krim-halvøen.

G8 er en koalition af verdens otte førende industrinationer samt EU. Topmødet er planlagt til den 4. og 5. juni, og det er Rusland, der i år har værtsskabet for industriklubben.

USA's udenrigsminister, John Kerry, skruede søndag bissen på med en advarsel til Rusland om, at det risikerer at miste sit medlemskab i G8-klubben.

I tv-talkshowet "Face the Nation" beskyldte han Rusland for at opføre sig som en nation fra 1800-tallet.

- I det 21. århundrede kan man ikke opføre sig som i det 19. århundrede ved at invadere et andet land på baggrund af en masse overdrevne påskud, sagde Kerry.

Han blev dog undsagt af Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

- Jeg hører snarere til dem, der siger, at G8-formatet er det eneste format, hvor vi i Vesten endnu taler direkte med Rusland, siger Steinmeier til tv-stationen ARD.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip