USA truer Ukraines Janukovitj med sanktioner

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, advarer Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, om, at USA kan være på vej med sanktioner rettet mod de ansvarlige for volden i landet.

Advarslen faldt i et telefonopkald til præsidenten, og her lød det, at USA er klar til at straffe de personer, der har beordret volden i landet, med sanktioner, lyder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus

Opkaldet fandt sted sent torsdag, hvor over 60 mennesker blev dræbt på den mest blodige dag i Kijev, siden protesterne brød ud for tre måneder siden.

- Vicepræsidenten gjorde det klart, at USA er parat til at sanktionere de personer, der i kraft af deres embede, er ansvarlige for volden, hedder det i udtalelsen.

Han opfordrer også præsidenten til omgående at trække sikkerhedsstyrkerne - herunder politi, snigskytter og militær - tilbage, skriver Det Hvide Hus.

Biden har også talt om krisen i Ukraine med den polske premierminister, Donald Tusk.

- De diskuterede de skridt, som USA, Polen og EU tager for at støtte en afslutning på volden, og en politisk løsning, der er i det ukrainske folks interesse, siger Det Hvide Hus.

Regeringen i Washington har tidligere sagt, at den er forfærdet over brugen af automatvåben mod demonstranterne og har gjort det klart, at man bevæger sig i retningen af sanktioner.

Torsdag blev EU-landenes udenrigsministre på et ekstraordinært møde i Bruxelles enige om netop at indføre sanktioner mod Ukraine.

EU-sanktionerne betyder, at personer, der "står bag menneskerettighedskrænkelser, vold og overdreven magtanvendelse" bliver nægtet indrejse og får indefrosset de midler, de måtte have stående på bankkonti i EU.

Selve listen over personer er endnu ikke skrevet færdig, men det står klart, at præsident Janukovitj ikke er iblandt. Der vil ikke kun være fokus på personer på myndighedssiden, men også de direkte ansvarlige for volden på oppositionens side.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip