USA: Tyrkiet ramte formentlig russisk kampfly i Syrien

Foreløbige oplysninger tyder ifølge en amerikansk embedsmand på, at et russisk kampfly af typen Su-24 blev ramt af et tyrkisk missil, da flyet befandt sig i luftrummet over Syrien.

Det oplyser den anonyme embedsmand til Reuters og tilføjer, at USA også mener, at Ruslands kampfly krænkede det tyrkiske luftrum forud for nedskydningen tirsdag.

Formodningen bygger på oplysninger om varmesporing fra det russiske fly.

Tyrkiets nedskydning af et russisk fly nær den tyrkisk-syriske grænse har intensiveret de diplomatiske spændinger og bidrager til den internationale bekymring for, at en alvorlig konflikt er under opsejling.

Situationen fik de 28 Nato-landes ambassadører til at mødes tirsdag aften i Bruxelles, hvorefter de opfordrede Nato-landet Tyrkiet til at "holde hovedet koldt" i kølvandet på nedskydningen af kampflyet, der ifølge tyrkerne var fløjet ind over tyrkisk territorium.

Mødets leder, Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, opfordrede ligeledes i en skriftlig udtalelse efter mødet til fornuft og kaldte det en alvorlig situation.

Det tyrkiske militær har tidligere sagt, at det russiske kampfly blev skudt ned af to af Tyrkiets F-16-jagerfly, efter at Su-24-flyet havde krænket tyrkisk luftrum ti gange inden for fem minutter. Tyrkerne siger, at de også advarede russerne ti gange.

En talsmand for Ruslands militær afviser dog, at bombeflyet havde bevæget sig ind i tyrkisk luftrum, og at Tyrkiets militær skulle have forsøgt på at opnå radio- eller visuel kontakt med dets piloter, inden flyet blev skudt ned.

Det russiske militær har yderligere tidligere oplyst, at kampflyet "styrtede ned på syrisk territorium, fire kilometer fra grænsen" til Tyrkiet.

/ritzau/

Dagens Gossip