USA understreger behov for politisk aftale om Syrien

USA nåede torsdag til enighed med Rusland om et udkast til en resolution i FNs Sikkerhedsråd om Syrien. Derefter lød meldingen, at udkastet ville blive forelagt de 15 medlemmer af Sikkerhedsrådet klokken fire dansk tid natten til fredag.

Nyhedsbureauet Reuters, der har set udkastet til resolutionen, rapporterer, at resolutionen binder Syrien juridisk til at afhænde de kemiske våben, men at den ikke truer med automatisk anvendelse af militær magt, hvis Syrien ikke lever op til aftalen.

Ifølge AFP fremgår det af udkastet til resolutionen, at rådet »i tilfælde af manglende overholdelse af resolutionen, herunder uberettiget overførsel af kemiske våben eller enhver brug af kemiske våben« af de stridende parter i Syrien, »prompte« vil overveje, om der skal indføres foranstaltninger i henhold til kapitel syv i FN-chartret.

Netop kapitel syv har været en af de helt store knaster i forhandlingerne om et udkast, da Rusland har modsat sig den automatiske trussel om magtanvendelse eller sanktioner, som kapitlet kan tillade.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde ifølge AFP torsdag, at »en forståelse« er opnået med USA, og at en afvæbningsplan må godkendes af Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Der er endnu ikke sat en officiel dato for, hvornår de 15 medlemmer af FNs Sikkerhedsråd skal stemme om resolutionen.

Dagens Gossip