USA vil betale civil agent i dansk narkosag

Skrevet af admin

17/11/2015

Dagens topnyheder

En colombiansk mand kan se frem til en dusør, fordi han optrådte som civil agent for politiet i Danmark.

Men endnu har manden, der kaldes "Maria", ikke modtaget betalingen for sin hjælp, fortæller en amerikansk narkobetjent tirsdag i Vestre Landsret i Aarhus.

Her er to mænd - en tysker og en colombianer - anklaget for at ville købe 200 kilo kokain for 43 millioner kroner.

De tiltalte havde flere møder med "Maria" dels i Bogota i Colombia og dels i København i 2013, før de blev anholdt i Aarhus.

Oprindeligt blev sagen efterforsket af det amerikanske narkopoliti, DEA, og derfor afhøres en såkaldt special agent fra Washington i landsretten.

- Han er præcis og nøjagtig, siger han om sin erfaring med "Maria" fra andre efterforskninger.

Foreløbig har "Maria" kun fået dækket sine omkostninger på omkring 10.000 dollar for at spille rollen som en, der kunne levere store mængder kokain, og som i øvrigt repræsenterede guerillabevægelsen Farc.

- Om han får dusør afhænger af, om han har fulgt vores instruktioner, og om han har været troværdig, forklarer betjenten.

Den fare, han har været udsat for, spiller også ind. Og betalingen kan forhøjes, hvis der har været flere møder, og hvis agenten har skullet rejse til et andet land.

- Agenter er temmelig ringe stillet. De ved ikke, hvad de får, før det er slut, siger betjenten.

"Maria" er selv tidligere blevet dømt i en amerikansk narkosag. Eks-kriminelle er typisk de bedste agenter, mener betjenten.

- De fleste gør det af økonomiske grunde. Og det er også det mest troværdige motiv, siger han.

Tyskerens forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, krydsforhører betjenten, der et par gange bliver irriteret.

- Det spørgsmål mener jeg allerede at have besvaret, siger han for eksempel.

Betjenten kan ikke forklare, hvorfor de danske myndigheder ikke har fået materiale om de indledende møder i Bogota - for eksempel rapporter om DEA's debriefinger af "Maria".

Et centralt spørgsmål i sagen er, om tyskeren og den anden tiltalte blev lokket til de kriminelle forhandlinger.

Men betjenten afviser, at der er tale om klassisk amerikansk lokkedue-operation.

- Vi tog ikke initiativ til de kriminelle aktiviteter, for de tiltalte var allerede i gang og ledte efter en ny leverandør, siger han.

Da byretten afsagde dom, blev straffen nedsat, fordi danske regler om brug af civile agenter blev overtrådt. De to mænd fik ti og ni års fængsel. Ankesagen fortsætter i den kommende uge.

/ritzau/