USA vil fastholde militært pres på Syrien

»Det vil kun ske, hvis FN vedtager en stærk resolution. Det vil ske med verdens håndhævelse og med Rusland stående ved vores side i denne indsats, og det vil endelig ske, fordi Assad lever op til, hvad han har aftalt at gøre,« sagde John Kerry ifølge nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

Diplomater fra USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina forhandler om en resolution om håndteringen af den kemiske krigsførelse i Syrien. Og en af de største knaster i forhandlingerne er netop spørgsmålet om, hvorvidt der skal trues med magtanvendelse, hvis det syriske styre ikke lever op til kravene i aftalen.

Rusland har modsat sig alle forsøg fra blandt andre USA og Frankrig på at vedtage en resolution, der i henhold til FN-chartrets kapitel syv truer med sanktioner og magtanvendelse.

Vedtages FN-resolutionen ikke med henvisninger til kapitel syv, vil det kræve endnu en FN-resloution, før man kan straffe det syriske styre, hvis de ikke afhænder deres kemiske våben.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, fastholdt tirsdag, at den rapport, som FN netop har fremlagt om kemisk krigsførelse i Syrien, ikke beviser, at Assads styre stod bag. Han mener derimod, at syriske oprørere stod bag angreb, der angiveligt dræbte omkring 1.400 mennesker nær Syriens hovedstad 21. august.

»Vi har meget tungtvejende grunde til at tro, at der var tale om en provokation,« sagde han tirsdag.

Udmeldingen understreger, at de vestlige lande og Rusland stadig står langt fra hinanden i forhandlingerne.

»Han svømmer imod den offentlige mening - og vigtigere: Mod fakta,« sagde talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki som reaktion på den russiske udmelding.

Præsident Barack Obama sagde tirsdag, at der i sidste ende bliver nødt til at ske et politisk skifte i Syrien, hvor præsident Bashar al-Assad opgiver magten i kølvandet på en aftale om international kontrol med Syriens kemiske våben.

»Hold jer for øje, at det er meget svært at forestille sig, at den syriske borgerkrig dør ud, hvis Assad i realiteten stadig har magten,« sagde Barack Obama ifølge Reuters i et interview på TV-stationen Telemundo.

I mellemtiden fortsætter voldshandlingerne i Syrien, hvor en bilbombe ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Dogan eksploderede ved en grænseovergang til nabolandet Tyrkiet. Angrebet dræbte ifølge Reuters mindst syv personer og sårede yderligere 20.

Dagens Gossip