USA vil have Ruslands hjælp til at løse krise i Ukraine

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har torsdag opfordret Rusland til at slutte sig til USA og andre allierede for at hjælpe til med at stabilisere Ukraine. Samtidig sagde Kerry ifølge nyhedsbureauet Reuters, at tiden ikke var til provokerende handlinger.

Kerry siger, at han torsdag har talt i telefon med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, om spændingerne i Ukraines Krim-halvø og de russiske militærstyrker ved grænsen. Lavrov understregede, at militærøvelsen ikke havde noget med Ukraine at gøre.

- Vi mener, at alle nu har behov for at træde et skridt baglæns og undgå enhver form for provokation, siger Kerry under et fælles pressemøde med hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier.

Den Internationale Valutafond, IMF, gik også ind i den accelererende krise i Ukraine torsdag og lovede at kigge på, hvordan det vil kunne lade sig gøre at yde en livline til landets hærgede økonomi.

Ukraines nyudnævnte premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har bedt valutafonden om hjælp, oplyser lederen af IMF, Christine Lagarde.

- Vi er parate til at reagere, siger hun og anerkender den ny vestligorienterede regering i Kijev, efter at den russiskstøttede præsident Viktor Janukovitj blev styrtet i weekenden.

Ukraine har en statsgæld på 13 milliarder dollar (godt 71 milliarder kroner) i år, hvilket er en anselig sum i et land, hvor statens reserver er faldet til under 18 milliarder dollar.

Styret i Kijev lider også under, at Rusland har indefrosset 15 milliarder dollar, efter at den første udbetaling på tre milliarder dollar var brugt op.

I sin udtalelse nævnte Lagarde ikke beløbet på 35 milliarder dollar i vestlig hjælp, som Ukraines nye ledelse, mens landets økonomi styrer direkte mod en statsbankerot.

Lagarde siger, at hun vil sende en undersøgelsesgruppe til Ukraine for at indlede en dialog med myndighederne.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip