USA vil rejse Irans missilaffyring i FN's Sikkerhedsråd

USA vil rejse sagen i FN's Sikkerhedsråd, hvis meldinger om, at Iran har foretaget flere prøveaffyringer af langtrækkende missiler, bekræftes.

- Vi er opmærksomme på og følger rapporterne om, at Iran netop har gennemført adskillige prøveaffyringer af ballistiske missiler, siger talsmand Mark Toner i det amerikanske udenrigsministerium.

Han understreger, at prøveaffyringerne ikke vil være en krænkelse af den internationale atomaftale med Iran indgået sidste sommer.

Men de kan være i strid med en resolution fra FN's Sikkerhedsråd.

- Bekræftes de, vil vi rejse sagen i FN's Sikkerhedsråd, siger Mark Toner.

Irans Revolutionsgarde oplyste tirsdag, at man har foretaget prøveaffyringer af adskillige ballistiske missiler i forskellige dele af landet.

Det er sket som led i en militær øvelse, oplyser revolutionsgarden på sin officielle hjemmeside.

Formålet var at vise "den islamiske republiks evne til at møde enhver trussel mod den (islamiske) revolution, staten og landets suverænitet", står der på hjemmesiden.

Testen kommer to måneder efter, at USA senest sanktionerede både virksomheder og enkeltpersoner i Iran som følge af landets missilprogram.

I oktober afprøvede Iran således en Emad-raket med mellemstor rækkevidde, som kan bære et atomsprænghoved.

Det var - ifølge FN - en krænkelse af resolution 1929 fra FN's Sikkerhedsråd, der udelukker Iran fra at arbejde med ballistiske missiler.

Også Frankrig udtrykker bekymring over meldingen fra revolutionsgarden.

- Vi undersøger disse informationer. Irans ballistiske våbenprogram er en kilde til bekymring, siger en fransk diplomatisk kilde.

Kilden siger, at det er for tidligt at spekulere i eventuelle konsekvenser.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip