USA vil tjekke danske besøgende grundigere

USA varsler nu ændringer af sit visumsystem, og det kan få betydning for blandt andet danske rejsende.

Ændringerne kommer i kølvandet af angrebene i Paris 13. november og betyder, at USA vil indhente flere informationer om, hvor besøgende fra udlandet tidligere har rejst.

Stramningerne gælder visumaftaler med 38 lande - heriblandt Danmark - hvor folk kan rejse til USA uden at have modtaget visum inden afrejse.

Homeland Security, der står for den nationale sikkerhed i USA, vil - når lovgivningen er vedtaget - øjeblikkeligt kunne begynde at indsamle de ekstra oplysninger om blandt andet tidligere rejser til konfliktområder som Syrien og Irak, oplyser Det Hvide Hus.

- Ændringerne vil forbedre vores muligheder for at afværge terrorforsøg udført af folk, der rejser med pas, der enten er blevet stjålet eller er blevet tabt, siger Josh Earnest, talsmand i Det Hvide Hus, på et pressemøde.

De amerikanske myndigheder vil også undersøge, om der kan laves forsøg med at indsamle biometriske informationer såsom fingeraftryk fra visumfritagne.

Samtidig ønsker amerikanerne, at en større del af passagerkontrollen sker allerede inden afrejse til USA.

Håbet i Det Hvide Hus er, at Kongressen kan vedtage lovgivningen inden juleferien.

- I løbet af de kommende tre uger vil de (politikerne i Kongressen, red.) kunne gøre noget, der rent faktisk styrker vores nationale sikkerhed, mener Josh Earnest.

USA har årligt omkring 20 millioner besøgende fra de 38 lande, hvor folk er fritaget fra at søge visum, medmindre de skal opholde sig i USA i længere tid.

Omvendt tager det gennemsnitligt de amerikanske myndigheder mellem halvandet og to år at screene syriske flygtninge, før de får lov at komme med et fly til USA.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip