USA vil være Rohanis »partner«

Det var noget nær utænkeligt for blot en uge siden, men efter iranernes valg af den moderate Hassan Rohani som ny præsident efter høgen Ahmadinejad er der sket små tilnærmelser fra begge sider. Og søndag erklærer præsident Obamas stabschef, Dennis McDonough, så, at amerikanerne gerne vil samarbejde med den nye mand i Teheran.

»Hvis han (Rohani, red.) er interesseret i at forbedre Irans forhold til resten af verden, er der mulighed for at gøre det,« siger McDonough ifølge AFP i et interview med CBS-programmet Face The Nation.

Det springende punkt er efter amerikansk opfattelse Irans omstridte atomprogram, der har forværret det i forvejen dårlige forhold mellem de to lande og bragt internationale sanktioner ned over den iranske økonomi.

»Hvis han lever op til sine forpligtelser i FNs Sikkerhedsråds resolutioner om at lægge alt på bordet omkring dette ulovlige atomprogram, så har en partner i os, og det er der en mulighed for,« siger Dennis McDonough.

Den nye præsident er selv tidligere atomforhandler, men i sin valgkamp har han gjort sig til talsmand for en mere forsonlig linje over for det internationale samfund. der frygter, at iranerne er i færd ved at udvikle atomvåben under dække af fredelige formål.

Sanktionerne mod Iran har bragt landets økonomi i knæ, og håbet om at Rohani vil være i stand til at løfte sanktionerne er ifølge internationale observatører en af de primære årsager til hans overraskende klare valgsejr.

Dagens Gossip