Usædvanlig fødselsdag holdes i fredens tegn i Pakistan

Skrevet af admin

25/12/2015

Mest læste i dag

Indiens premierminister, Narendra Modi, foretog juledag en overraskende mellemlanding i Pakistan for at mødes med sin pakistanske kollega, Nawaz Sharif.

Begge bekræftede de under et møde, at de vil genoptage fredsforhandlinger på højt diplomatisk niveau.

Det var første gang i mere end ti år, at en indisk premierminister satte fod på pakistansk jord, og nogle eksperter ser det som et skridt nærmere en normalisering af forholdet mellem de to lande.

Pakistans statslige tv viste billeder, da flyet fra det indiske luftvåben med Modi om bord landede sent om eftermiddagen i Lahore. Her stod Sharif, der havde fødselsdag, og flere af hans ministre klar til at modtage Modi. De to ledere fortsatte i helikopter til Sharifs palads.

Det var et møde, hvor begge ledere smilede og holdt hinanden i hånden. De talte sammen i to en halv time.

Pakistans udenrigsminister, Aizaz Ahmad Chaudhry, fortalte bagefter, at det "alene var et goodwill-besøg".

- Det blev besluttet, at udenrigsministrene fra de to lande skal mødes i Islamabad i midten af næste måned for at føre en omfattende dialog videre, forklarede han.

Han oplyste, at Modi havde medbragt en fødselsdagsgave til Sharif, og at deres møde forløb i en "hjertelig atmosfære".

Hvis man skal tro Modi, så var mødet spontant planlagt. Det skrev han på Twitter.

- Ser frem til at mødes med premierminister Nawaz Sharif i Lahore i dag, hvor jeg vil smutte forbi på turen tilbage til New Delhi, skrev han i et tweet.

Den indiske premierminister afsluttede tidligere fredag et besøg i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Det i forvejen spændte forhold mellem Pakistan og Indien bliver jævnligt forværret af voldelige sammenstød i Kashmir, som tidligere har forårsaget to krige mellem de to lande. Men Indien anklager også Indien for at dække over islamister, der står bag terror.

Både Pakistan og Indien påberåber sig retten til provinsen Kashmir. Her kontrollerer Pakistan den nordvestlige del med tre millioner indbyggere. Indien kontrollerer den sydøstlige del, hvor der bor ni millioner mennesker.

/ritzau/AFP