Usædvanlig trio vil vende op og ned på danske bilafgifter

Skrevet af admin

17/05/2016

Dagens topnyheder

Bilsælgerne og forbrugerne går nu sammen i et uvant samarbejde med et forslag til en revolution af de danske bilafgifter.

Det fremgår af et nyt fælles udspil, erfarer TV 2 Business.

Sammen med Dansk Industri og De Danske Bilimportører vil FDM skabe et helt nyt afgiftssystem, som skrotter det værdibaserede system, der findes i dag.

Det nuværende system bygger på jo højere pris - des højere afgift.

Det nye system skal ifølge forslaget fra de tre organisationer alene fastsætte afgiften ud fra tekniske kriterier som vægt, CO2-udledning og sikkerhed i stedet for prisen.

- Den værdibaserede afgift gør det uforholdsmæssigt dyrt at være bilejer og rammer skævt i forhold til de biler, vi ønsker, siger FDM's direktør, Thomas Møller Thomsen, til TV 2 Business.

Forslaget er provenu-neutralt, men skal på sigt medføre billigere biler med højere sikkerhed og mere vægt på at mindske udledningen af farlige stoffer.

I forslaget indgår, at registreringsafgiften skal være løbende i stedet som nu, hvor hele afgiften betales på én gang.

Organisationerne bag forslaget mener, at bilafgifterne i dag virker uhensigtsmæssigt på flere måder.

- En intelligent omlægning af bilafgifterne vil gavne miljø, trafiksikkerhed og mobilitet i samfundet, siger branchedirektør Thomas Møller Sørensen, Bilbranchen i Dansk Industri.

Han bakkes op af Gunni Mikkelsen, der er administrerende direktør i De Danske Bilimportører.

- Hvis vores bilpark fremover skal minde om et moderne vestligt land, er vi nødt til at få ændret på registreringsafgiften, siger Gunni Mikkelsen til TV 2 Business.

/ritzau/