Usædvanligt og dyrt kunstudlån til Aros i Aarhus

Kunstmuseet ARoS i Aarhus kaster sig ud i sin mest ambitiøse satsning nogensinde, når dørene slås op 6. oktober for den største udstilling i Danmark i 40 år af den verdensberømte norske maler Edvard Munch.

Udstillingen af de kostbare værker af en af verdens dyreste billedkunstnere kan kun gennemføres, fordi den danske stat går ind og garanterer for deres sikkerhed.

- Skulle det gå galt, så koster det jo en halv Lillebæltsbro, siger ARoS-direktør Jens Erik Sørensen.

For eksempel er Munchs mest berømte værk "Skriget" blevet stjålet flere gange, men dog hver gang dukket op igen.

- Det er svært at få lov at låne bare et enkelt billede af Munch. Han er i dag berømmelsesmæssigt i klasse med Van Gogh og Picasso.

- De internationale museer står i kø for at låne billederne. Samtidig er de så værdifulde, at det nærmest er uoverkommeligt at få dem ud på landevejene, siger han.

Eksempelvis blev en af de fire udgaver af "Skriget" for nylig solgt for 606 millioner kroner.

Udstillingen i Aarhus er da også kun kommet i stand på grund af statens sikkerhedsstillelse og en donation fra A.P. Møller på 3,5 millioner kroner.

Derfor er sikkerhedsforanstaltninger omkring udstillingen, der tæller 83 lånte værker af Munch, også i en helt anden liga end hidtil set.

Helt usædvanligt har publikum kunnet købe billetter til Munch-udstillingen på forhånd. ARoS har derfor allerede solgt 10.000 billetter ad den vej.

Men forventningerne er meget højere.

- Vi håber på et par hundrede tusinde gæster til udstillingen, siger Jens Erik Sørensen.

Museets hidtidige rekord er 140.000 gæster, der kom for at se kunstneren Olafur Eliassons værker.

Edvard Munch formåede i Paris på en nylig udstilling at trække det største besøgstal nogensinde på det verdensberømte Pompidou Center.

 

Dagens Gossip