USA's centralbank får første kvindelige chef i 100 år

Det amerikanske senat har mandag godkendt Janet Yellen som ny chef for den amerikanske centralbank.

67-årige Janet Yellen, der er nuværende næstformand i Federal Reserve, overtager posten efter den afgående chef, Ben Bernanke, som stopper 31. januar. Ben Bernanke har siddet på tronen i otte år.

Med stemmerne 56-26 blev topøkonomen Yellen som ventet godkendt af Senatet, og hun bliver dermed den første kvinde nogensinde til at stå i spidsen for den amerikanske centralbank. Federal Reserve har eksisteret i 100 år.

Janet Yellen er født i Brooklyn i New York og uddannet økonom på universitetet Yale. Hun har tidligere siddet i centralbankens bestyrelse, og fra 1997-1999 var hun økonomisk rådgiver for præsident Bill Clinton.

Hun er tilhænger af at holde renten lav for at sætte gang i boligmarkedet og produktionen, hun er ikke bekymret for lidt højere inflation, og hun støtter Bernankes plan om at holde renten omkring nul, indtil arbejdsløsheden falder til under 6,5 procent.

I november var arbejdsløsheden i USA på 7,0 procent.

Yellen blev i efteråret nomineret til topposten af Barack Obama. Præsidentens foretrukne til posten var egentlig Larry Summers, som var hans økonomiske rådgiver i de første år efter finanskrisen.

Men mange demokrater stejlede. De beskyldte Summers for som finansminister under tidligere præsident Bill Clinton at have slækket reglerne over for bankerne og dermed medvirket til sammenbruddet i 2008.

Barack Obama kaldte dog Janet Yellen for "ekstremt kvalificeret" til jobbet, da han nominerede hende til posten.

- Hun har bevist, at hun er en leder, og hun er sej. Ikke kun fordi hun kommer fra Brooklyn, jokede præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

Yellen er gift med økonomen og nobelprismodtageren George Akerlof. Parret har en søn.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip