USA's efterretningstjeneste overvågede dansk konvertit

Skrevet af admin

19/12/2015

Dagens topnyheder

Et hemmeligt og kontroversielt masseovervågningsprogram er blevet brugt i optrevlingen af en terrorcelle med forbindelser til Danmark i 2009, skriver Jyllands-Posten.

Oplysningerne stammer fra et tidligere fortroligt notat fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Ifølge Jyllands-Posten viser det, at NSA sporede terrorcellens danske forbindelser med hemmelige teleoplysninger, såkaldte BR-metadata.

Samtidig skal NSA senere have brugt sagen til at forsvare brugen af overvågning i blandt andet Europa.

- Det er første gang, vi så specifikt ser, at NSA's programmer er blevet anvendt mod mål i eller for Danmark – herunder sandsynligvis også mod danske statsborgere.

- Spørgsmålet er så, om de danske myndigheder har sagt god for denne form for overvågning. Har de det, er der tale om helt nye perspektiver for, hvordan vi kan overvåges, siger formand for it-politisk forening Jesper Lund til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har fået adgang til en række amerikanske retsdokumenter, der viser, at den nu afdøde danske konvertit Kenneth Sørensen spillede en hovedrolle i sagen, der indebar et muligt terrorangreb mod børsen i New York.

Kenneth Sørensen havde dog ikke nogen del i angrebet.

Det er endnu uvist, hvordan indsamlingen af data er sket. Det vides heller ikke, om den er foregået med en dansk dommerkendelse.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser i en mail til Jyllands-Posten, at man ikke kan udtale sig om konkrete sager, men at samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester foregår efter reglerne i den danske retsplejelov.

/ritzau/