USAs efterretningsvæsen skal undersøge muligt gasangreb i Syrien

Horrible videooptagelser og billeder fra angrebet er gået verden rundt på sociale medier og i pressen, og oprørerne melder om op mod 1.300 døde i angrebet, som de beskylder det syriske styres tropper for at stå bag.

Talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki slog torsdag fast, at det »nu og her« ikke har været muligt for de amerikanske myndigheder at konkludere, om der er blevet brugt kemiske våben i angrebet.

Barack Obama har tidligere udtalt, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, vil krydse »en rød linje«, hvis han tyer til kemisk krigsførelse som en del af borgerkrigen i landet, der af FN skønnes at have kostet 100.000 mennesker livet.

Ifølge Jen Psaki har Barack Obama en række muligheder, som han vil diskutere med de øverste lag af den amerikanske sikkerhedstjeneste, hvis rapporterne holder stik. Præsidenten har hidtil været tilbageholden med at give ordre til en amerikansk militærintervention for at beskytte civilbefolkningen i Syrien. USA har derimod besluttet at bevæbne udvalgte grupper af landets oprørere, der i mere end to år har kæmpet for at få afsat Bashar al-Assad og hans styre.

Den republikanske senator John McCain efterlyste torsdag mere håndfaste handlinger fra præsidenten. Han sagde ifølge nyhedsbureauet AFP, at det amerikanske luftvåben »i løbet af et par dage« vil kunne sætte Syriens militærlufthavne og op til 50 militærfly, der bruges til at holde oprørerne nede, ud af spil.

USAs udenrigsminister, John Kerry, har torsdag diskuteret det mulige nervegasangreb med et antal nøglepersoner, herunder den syriske oppositionsleder Ahmad Assi Jarba og Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius. Kerry har desuden diskuteret sagen med de relevante repræsentanter for EU, FN samt Jordan, Qatar og Tyrkiet.

Frankrigs udenrigsminister har tidligere torsdag slået fast, at fransk intervention kan komme på tale, hvis der er brugt kemiske våben i angrebet, der var rettet mod en forstad til Damaskus. Han udelukkede dog, at Frankrig vil sætte soldater ind for at kæmpe på syrisk landjord. Og den franske præsident, Francois Hollande, sagde desuden torsdag, at det er »sandsynligt«, at det er Assads styrker, der står bag angrebet, hvilket der dog er meget delte meninger om.

Syriens regering nægter påstandene.

Det Hvide Hus’ talsmand Josh Earnest sagde torsdag, at Obamas administration er rystet over de seneste rapporter, og kaldte ifølge AFO billederne fra angrebet for »intet mindre end gruopvækkende«. Han gentog desuden en amerikansk opfordring til Syriens regering om at give FN-repræsentanter, der allerede er i landet for at undersøge tidligere påstande om kemiske angreb, adgang til det område i hovedstaden Damaskus, hvor onsdagens angreb angiveligt fandt sted.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sendte torsdag en anmodning til præsident Bashar al-Assads styre om at lade FN-inspektørerne undersøge det kemiske angreb »uden videre forsinkelse«.

Hvis påstandene bekræftes, er der tale om det mest omfattende angreb med kemiske våben, siden Saddam Husseins irakiske tropper angreb den kurdiske by Halabja i 1988.

Dagens Gossip