USAs exit fra Afghanistan bliver mere besværlig

Ifølge Reuters har det kirgisiske parlamentet besluttet, at den lejeaftale, der er indgået med USA om anvendelse af basen Manas Transit Center ved hovedstaden Bisjkek, ikke skal forlænges, når den udløber i juli 2014.

Det betyder, at USA, der planlægger at lade de sidste kamptropper rejse hjem fra Afghanistan ved udgangen af december 2014, står med et logistisk problem af dimensioner. Basen har fungeret som et amerikansk brohoved under krigen i Afghanistan siden 2001. Danske F-16 kampfly har også været udstationeret på basen og fløjet togter over Afghanistan derfra.

Det er Kirgisistans nye præsident, Almazbek Atambayev, der står bag beslutningen om at gøre basen til en regulær civil lufthavn, og planerne har været kendt i nogle måneder.

New York Times skrev i marts, at Rusland har lagt pres på den kirgisiske regering om at få basen lukket for at få stækket den amerikanske indflydelse i regionen og styrket sin egen. Kirgisistan var en republik i det daværende Sovjetunionen.

Tidligere kirgisiske planer i 2009 om at lukke basen blev dengang sparket til hjørne med amerikanske løfter om at forhøje betalingen. Alternativet til at flyve de amerikanske tropper til Kirgisistan og derfra videre med civile kommercielle fly, er at flyve dem nonstop over Nordpolen til USA, hvilket ifølge New York Times vil blive en hel del dyrere.

USA har besluttet, at 32.000 soldater, halvdelen af kamptropperne, skal forlade Afghanistan allerede i løbet af februar 2014.

Dagens Gossip