USA's hær skal være mindre end før Anden Verdenskrig

Pentagon siger, at den amerikanske hær skal skæres ned til samme niveau som før Anden Verdenskrig, og at de populære A-10 fly skal skrottes i forbindelse med omfattende besparelser, der skal være på plads i 2015.

Spareplanen ventes at få en hovedrolle i den politiske debat i Washington op til midtvejsvalget i november.

Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, der har drøftet planen forud for præsentationen af det nationale budget den 4. marts, siger, at en række idéer til besparelser vil skabe ophedet debat.

Hagel anbefaler, at de amerikanske styrker skæres ned fra 520.000 mand til mellem 440.000 og 450.000 mand.

I en tale, hvor han mandag skitserede de foreslåede besparelser, siger Hagel, at militære ledere efter Irak og Afghanistan ikke er indstillet på "langvarige og store stabiliserings-operationer."

Hvis planerne godkendes i Kongressen vil hæren nå ned på det laveste niveau siden 1940 - inden amerikanerne drastisk optrappede i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Den foreslåede reduktion på 13 procent kan være udført i 2017, siger højtstående embedsmænd.

Efter nedskæringerne vil det amerikanske militær være i stand til at besejre enhver fjende, men det vil ikke være stort nok til at gennemføre langvarige besættelser eller operationer.

Det betyder, at der vil være større risici i fremtiden, hvis amerikanerne bliver bedt om at udføre to store militære aktioner samtidig.

- Man skal altid være beredt, men man skal ikke kunne gennemføre en større landkrig, når der ikke er en større landkrig, forklarer højtstående embedsmænd til The New York Times.

- En del af planerne kan blive mødt med stærk modstand i Kongressen, men de har opbakning i militærets øverste ledelse, skriver avisen videre.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip