USA's kemi-skib ligger stadig i havn inden Syrien-afrejse

Det amerikanske skib, der skal tilintetgøre Syriens kemiske våben, som danske og norske skibe skal sejle ud af Syrien, ligger fortsat i havn i Virginia i USA.

Kaptajnen regner med, at han får grønt lys indenfor to uger, selvom det danske krigsskib Esbern Snare sammen med et norsk krigsskib og to fragtskibe sejlede til farvandet ud for Syriens kyst allerede fredag formiddag.

- Jeg venter på mine ordrer, siger kaptajn Rick Jordan fra det amerikanske fragtskib MV Cape Ray.

Skibet er knap 200 meter langt og udstyret med to hydrolyse-systemer, der skal neutralisere de farligste kemikalier i Syriens arsenal.

Selvom den skandinaviske flåde sejlede tilbage til syrisk farvand, mangler den stadig at få den endelige FN-ordre om at fragte de omstridte våben ud af landet.

I farvandet ud for Italien skal omkring 700 tons kemiske stoffer omlastes til det amerikanske skib, der sejler til et ukendt sted for at neutralisere våbnene.

Det er stort set den samme metode, der bliver brugt på USA's lagre af kemiske våben, det er bare nedskaleret til en transportabel form.

For nylig overskred man fristen for at få de mest farlige dele af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december.

Den 30. december vendte den danske og norske flåde tilbage til havnen i Limassol på Cypern. Siden den 19. december har flåden været klar til at afhente våbnene.

Ifølge den norske avis VG har de skandinaviske skibe på et tidspunkt befundet sig blot 20 sømil fra den syriske kyst.

Esbern Snare skal sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad beskytte de to fragtskibe, et dansk og et norsk, der skal sejle med den farlige last.

Syrien er gået med til, at landets arsenal af kemiske våben skal være fjernet inden juni 2014. Aftalen er foreslået af Rusland og kommet på plads efter samtykke fra USA.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip