USAs økonomi vokser tre procent med et snuptag

Når en amerikansk virksomhed bruger penge på research og udvikling, så skal det fremover indgå i regnskabet som en investering i et aktiv, og ikke bare en produktionsomkostning.

Det er én af konsekvenserne af, at USA - som ét af de første lande i verden - implementerer nye internationale regnskabsstandarder fra første juli. De amerikanske myndigheder kalder selv ændringen for »den største opdatering siden 1999.«

»Vi gennemfører disse store forandringer og hele vejen tilbage i tiden - hvilket for os betyder 1929 - så vi er i gang med at omskrive økonomisk historie,« siger Brent Moulten fra Bureau of Economic Analsysis - der udarbejder de officielle økonomiske statistikker i USA - til Financial TImes.

Økonomi får vokseværk

Også Australien har indført de nye regnskabsregler, der ifølge foreløbige beregninger vil betyde, at amerikansk økonomi »vokser« med tre procent fra første juli. Det svarer til at tilføje et land på størrelse med Belgien til den samlede økonomi, skiriver Financial Times.

Essensen af reglerne er, at flere immaterielle værdier skal indgå i de officielle økonomiske statistiker. Det vil gennemsyre økonomien, og påvirke alt lige fra beregningen af de enkelte staters BNP, til Den Amerikanske Centralbank inflations-mål og virksomhedernes regnskabsopgørelser.

Myndighederne er i øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på de nye statistikker, hvor 2007 kommer til at indgå som basisår.

Men allerede nu står det klart, at det største bidrag til økonomien stammer fra de amerikanske virksomheder. De skal fremover indregne udgifter til research og udvikling som en investering - og dermed et selvstændig aktiv - og ikke bare et led i omkostningerne ved produktion af et andet produkt.

Myndighederne regner - ifølge Financial Times - med et samlet bidrag fra virksomhederne på 300 milliarder dollar, svarende til 2,1 procent af BNP - baseret på 2007-tal.

70 milliarder fra kunstneriske rettigheder

Det næststørste bidrag kommer sandsynligvis fra kunstnerrettigheder, som f.eks. dækker over værdien af royalties fra bøger, film, tv-serier, spil og lignende. Denne post formodes at bidrage med 70 milliarder dollar - 0,5 af BNP til nationalbudgettet.

Yderligere cirka 60 milliarder dollar - 0,4 procent af BNP - kommer på baggrund af, at omkostningerne i forbindelse med hushandel, som f.eks. advokatudgifter og stempelafgift, fremover bliver betragtet som investeringer.

Nye regler for pensionsselskaber - der fremover ikke bare skal opgøre deres nuværende pensionsudbetalinger til medarbejdere, men også deres fremtidige pensionsforpligtelser i regnskabet - vil bidrage med omkring 30 milliarder dollar, svarende til 0,2 procent af BNP.

Den seneste store ændring af de økonomiske statistikmetoder i USA var i 1999, da man tilføjede værdien af computersoftware.

Nye regler rammer også os

Også på EU-plan er man i øjeblikket ved at vedtage en forordning, der forpligter alle medlemslande til at indføre en europæisk pendant til den nye internationale regnskabspraksis. Det fortæller vicekontorchef hos Danmarks Statistik, Annette Thomsen.

»Når man ændringer standarderne i nationalregnskabs-systemerne, så sker det fordi, at økonomierne udvikler sig. Der er nogle ting, der begynder at få større betydning, end de havde tidligere. Derfor laver man løbende opdateringer af systemerne. Men det er ikke tit, fordi det er virkeligt et stort arbejde at lave det om, « siger hun.

De nye regnskabsregler i EU, ESA 2010 vil træde i kraft fra september 2014.

Danske Bank: Nye tal får ikke stor betydning

Hos Danske Bank mener cheføkonom Steen Bocian, at det som udgangspunkt er fornuftigt at få så mange informationer som muligt ind i de officielle statistikker. Men det ville ikke få nogen konkret betydning for økonomien, når vi Danmark går over til de nye principper, påpeger han.

»Det ville primært sige noget om størrelsen af BNP. Men det har ikke nogen betydning for væksten fra år til år, og dermed heller ikke nogen betydning for den enkelte danskers hverdag,« siger Steen Bocian.

Cheføkonomen påpeger også, at der ofte er en vis usikkerhed i forbindelse med økonomiske nøgletal

»Det her er et skridt i den rigtige retning. Men det skal være forudsat, at det rent faktisk er så præcist, at det ikke alt sammen bliver ratslør. Hvis det i stedet gør, at den økonomiske aktivitet bliver opgjort mere usikker, så er vi lige vidt,« siger Steen Bocian.

Dagens Gossip