USAs øverste sikkerhedsrådgivere holder møde om Syrien

Det er ifølge Reuters sandsynligt, at Barack Obama selv deltager i mødet, og udenrigsminister John Kerry vil ifølge Reuters’ oplysninger være med på videokonference. Mødet forventes at finde sted lørdag.

Embedspersonen, der udtalte sig på betingelse af anonymitet, siger, at der ikke nødvendigvis vil blive truffet en endelig beslutning på mødet.

USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, antydede på det kraftigste fredag, at det amerikanske militær positionerer flådestyrker og militære aktiver i blandt andet Middelhavet i forventning om en beslutning fra præsident Barack Obama om at beordre en militæraktion i Syrien efter formodet brug af kemiske våben i en forstad til Damaskus onsdag, der angiveligt kostede op mod 1.300 civile syrere livet.

Samtidig advarede han om, at »der kan komme endnu et angreb«, hvis påstanden bliver bekræftet, hvorefter han understregede behovet for, at det internationale samfund træffer en beslutning om Syrien snarest.

Adspurgt om muligheden for, at USA vil handle alene, sagde Hagel, at USA aldrig vil opgive sin suveræne ret til at handle, men han tilføjede samtidig, at Syrien er et internationalt problem.

»Det internationale samfund bør og vil handle samordnet i den slags spørgsmål,« sagde forsvarsministeren, der uddybede:

»Hvis efterretninger og kendsgerninger om brug af kemiske våben er sammenfaldende, hvilket synes at være tilfældet, så er det ikke bare et amerikansk problem. Det er et problem for det internationale samfund«.

Presset på Barack Obama om at gribe ind mod det syriske regime og præsident Bashar al-Assad er steget i kølvandet på beskyldningerne om, at regeringstropper dræbte mellem 500 og 1.300 civile i angreb med kemiske våben onsdag.

Præsidenten sagde i et interview med CNN fredag, at der fortsat er et spørgsmål om, hvorvidt USA vil krænke internationale regler, hvis USA angriber et andet land uden et mandat fra FNs Sikkerhedsråd. I Sikkerhedsrådet sidder Rusland og Kina, der er tætte allierede med Syriens præsident Bashar al-Assad, og som har nedlagt veto mod sanktioner mod Syrien.

I interviewet løftet Barack Obama sløret for en anden af sine betænkeligheder i forhold til intervention i Syrien; nemlig at det kan få store omkostninger i form af amerikanske soldaters liv og finansielle ressourcer med endnu en udenlandsk militæraktion.

Fredag oplyste en amerikansk embedsmand ikke desto mindre, at den amerikanske flåde øger sin tilstedeværelse i Middelhavet med endnu et væbnet krigsskib på grund af den eskalerende borgerkrig i Syrien.

Krigsskibet USS Mahan bliver ifølge Reuters det fjerde skib væbnet med krydsermissiler, der er tilstede i Middelhavet.

USS Mahan havde egentlig afsluttet sin udsendelse og skulle efter planen snart vende tilbage til sin hjembase i Norfolk i den amerikanske stat Virginia, men den amerikanske flådechef har besluttet at holde skibet i regionen, oplyser kilden i forsvaret, der desuden understreger, at den amerikanske flåde endnu ikke har modtaget ordrer om at forberede eventuelle militæroperationer, der vedrører Syrien.

CNN rapporterede fredag på baggrund af oplysninger fra en embedsperson fra USAs forsvarsministerium, at Pentagon desuden har opdateret sin liste over potentielle mål i Syrien, herunder regeringsbygninger og militærbaser, i tilfælde af at præsident Barack Obama beslutter at intervenere militært i det borgerkrigshærgede land.

Den amerikanske forsvarsembedsmand fortalte CNN, at lister over potentielle mål for luftangreb i Syrien er blevet ajourført, og at planer om at bruge krydsermissiler, der kan ramme Syrien uden at entrere landets luftrum, også er blevet inkluderet.

Dagens Gossip