USAs regering beskyldes for at snage hos medie

Myndighederne har ifølge APs anklager beslaglagt telefonlisterne for to måneder af 2012 og for 20 forskellige telefonlinjer.

Dermed kan et centralt princip om frihed fra statslig indblanding i pressens sager være blevet brudt.

APs administrerende direktør Gary Pruitt skriver i et brev på nyhedsbureauets hjemmeside, at AP sidste fredag blev informeret om, at det amerikanske justitsministerium har indsamlet lister over 20 telefonlinjer, som tilhører nyhedsbureauet.

»Der kan ikke være nogen som helst begrundelse for en sådan indsamling af AP og journalisternes telekommunikation,« skriver Pruitt i et brev stilet til justitsminister Eric Holder.

AP oplyser ifølge Reuters, at regeringen ikke ønsker at oplyse, hvorfor regeringen har beslaglagt telefonlisterne. Men nyhedsbureauet mener, at det kan have forbindelse til en historie, bureauet bragte sidste år om en CIA-operation i Yemen, som forhindrede terrornetværket al-Qaeda i at sprænge en bombe på et fly med kurs mod USA. Ansatte på den amerikanske statsanklagers fra District of Colombias kontor skulle tidligere have efterforsket, hvordan informationerne nåede frem til AP.

Nyhedsbureauet hævder, at det ventede med at bringe historien på baggrund af en anmodning fra regeringens embedsmænd, og at telegrammerne først blev udsendt, at det var officielt bekræftet, at oplysningerne ikke længere kunne true den nationale sikkerhed.

Holder beskyldningerne mod myndighederne stik, kan det ende i en konfrontation mellem den frie presse og Obama-regeringen, som aggressivt har forfulgt nationale sikkerhedslæk, skriver Reuters.

»Dette er en stor indblanding i nyhedsindsamlingen hos en af de største nyhedsorganisationer. Folket har grund til at være bekymret,« siger David Schulz, der er advokat for AP.

Den amerikanske statsanklager fra District of Colombia udsendte mandag en pressemeddelelse, hvori statsanklageren gør det klart, at man agerer »forsigtigt«, når det gælder pressefriheden.

»Vi tager vores forpligtelser til at følge alle gældende love, føderale regler og Justitsministeriets politik omkring udstedelse af stævninger vedrørende telefonregistreringer af medieorganisationer dybt alvorligt,« står der i pressemeddelelsen.

I Washington afviser pressesekretær Jay Carney, at Det Hvide Hus skulle have været involveret i beslaglæggelsen af telefonlisterne.

»Ud over, hvad vi hører i pressen, kender vi ikke noget til nogle forsøg på at indhente telefonlister fra AP,« siger Carney og understreger, at det udelukkende er et spørgsmål, som Justitsministeriet tager sig af.

Ifølge AP har myndighederne både indhentet telefonlister for private fastnettelefoner og mobiltelefoner, som tilhørte de berørte journalister.

Dagens Gossip