USAs regering "lukker ned"

Det demokratisk styrede Senat nedstemte to gange de forslag, Repræsentanternes Hus stemte for. Alle forslagene indebar ifølge demokraterne i Senatet, at den nye sundhedsreform - den såkaldte Obama-care - på en eller anden måde ville blive udhulet samme dag, som en lang række delstater begynder at åbne for tilmeldinger til den omstridte sundhedsreform.

Det første forslag ville betyde, at sundhedsreformen i realiteten ikke ville blive finansieret, mens det andet forslag fra republikanerne betød, at sundhedsreformen ville blive udskudt med et år.

Sundhedsreformen er den amerikanske præsident, Barack Obamas, mærkesag. Den betyder, at godt 35 millioner amerikanere, som indtil nu har stået uden for sundhedssystemet, kan få en sygeforsikring, uanset hvilken helbredstilstand de er i.

Striden om sundhedsreformen har været republikanernes absolut sidste forsøg på at forhindre Obama-care i at træde i kraft, efter at den for tre år siden blev vedtaget i Kongressen og i øvrigt har været behandlet af den amerikanske højesteret. Republikanerne har knyttet sundhedsreformen sammen med et nyt budget, som nu ikke vedtages. Partiet  truer med om cirka to uger også at stemme imod at hæve det såkaldte gældsloft, hvis ikke der forhandles om sundhedsreformen.

USA rammer gældsloftet omkring 17. oktober. Hvis det sker, løber USA populært sagt tør for penge, og hvis ikke gældsloftet hæves, vil USAs økonomi gå helt i stå med alvorlige globale konsekvenser som resultat.

I løbet af tirsdag morgen dansk tid vil der blive arbejdet hårdt på i det mindste at få et beskedent forlig igennem, som kan få USA til at fungere i det mindste i nogle uger, indtil der kan vedtages et mere holdbart budget. Men inden 17. oktober skal der vedtages et forhøjet gældsloft, hvis ikke krisen skal gribe om sig med store internationale konsekvenser.

Obama underskrev for kort tid siden en særlig forordning, som sikrer, at de militære styrker stadig får penge under krisen, men 800.000 offentligt ansatte i staten kan vente at blive sendt hjem i løbet af tirsdagen, og flere kan følge efter.  

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip