USA's republikanere dybt skeptiske over for Iran-aftale

Den historiske atomaftale, som USA og fem andre lande har indgået med Iran, får en yderst kritisk modtagelse blandt USA's republikanske toppolitikere.

Republikanernes talsmand i Repræsentanternes Hus, John Boehner, advarer om, at aftalen vil "opildne" styret i Teheran og udløse et atomvåbenkapløb.

- I stedet for at stoppe udbredelsen af atomvåben i Mellemøsten vil denne aftale formentlig sætte skub i et atomvåbenkapløb verden rundt, siger Boehner ifølge flere medier.

Han tilføjer, at de republikanske politikere i Kongressen vil granske hver enkelt detalje i aftalen nøje.

Flere andre højtstående republikanere udtrykker dyb skepsis over for aftalen, som de mener giver Iran for meget spillerum og ikke definitivt udelukker, at den islamiske republik udvikler en atombombe.

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, siger, at præsident Barack Obama har haft en helt forkert tilgang til forhandlingerne med Iran.

- Den bedst mulige aftale, der er acceptabel for Iran, er nået, i stedet for faktisk at fremme vores nationale mål om at stoppe Irans atomprogram, siger McConnell, der også udtrykker "dyb bekymring" over Irans støtte til grupper, der er på USA's terrorliste.

Flere af de republikanske præsidentkandidater har også været ude med hård kritik af aftalen, blandt andre den fremtrædende senator Lindsey Graham, der betegner det som en forfærdelig aftale, der vil forværre situationen.

En embedsmand i Det Hvide Hus siger ifølge Reuters, at præsident Obama informerede Kongressens ledere om aftalen mandag aften, og at de vil få yderligere information i de kommende dage.

Kongressen har nu 60 dage til at nærstudere den historiske aftale, som ikke skal godkendes af kongresmedlemmerne. Republikanerne kan dog vedtage en resolution mod aftalen, men Obama har sagt, at han i givet fald vil bruge sin vetoret og afvise resolutionen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip