USA's republikanere får rekord lav opbakning

Skrevet af admin

22/10/2013

Dagens topnyheder

Republikanerne i USA har i øjeblikket den dårligste opbakning blandt amerikanerne nogensinde.

Det viser en meningsmåling, der er foretaget for Washington Post og tv-stationen ABC.

Også demokraternes opbakning er rekordlav, men den er dog alligevel noget bedre end republikanernes.

Ifølge målingen har 63 procent af de adspurgte et negativt syn på republikanerne, mens kun 32 procent ser positivt på partiet.

Katastrofemålingen kommer, efter at den stærkt højreorienterede gruppering inden for partiet, Tea Party, for nylig pressede republikanerne til at blokere for USA's budget for næste år, hvilket medførte, at en række statslige kontorer måtte lukke midlertidigt.

Krisen i Washington varede 16 dage og blev forværret af, at USA samtidig stod over for et behov for at hæve statens gældsloft. Ellers risikerede USA at gå i betalingsstandsning.

Løsningen blev, at et midlertidigt budget blev vedtaget, og gældsloftet blev hævet, men der er tale om løsninger, der kun rækker kort ind i det nye år.

Præsident Barack Obamas demokrater er nu heller ikke sluppet igennem budget- og gældskrisen uden vælgermæssige skrammer.

Over 60 procent er uenige i den måde, som partiet gebærdede sig på under budgetforhandlingerne.

Andelen af vælgere, der ser negativt på partiet, er også steget, og det er på 49 procent, hvilket er rekordlavt i sådan en måling.

Overordnet set giver 53 procent af de adspurgte republikanerne skylden for problemerne, mens 29 procent siger, at det er Obamas skyld.

15 procent mener, at de har været lige gode om det.

/ritzau/AFP