USAs senat vedtager første budget i fire år

Det blev vedtaget ud på de små timer lørdag, med 50 stemmer for og 49 imod, og det betyder, at der for en stund er lagt låg på de økonomiske uroligheder, der igennem længere tid har præget USA.

Det er Obamas parti, Demokraterne, der sidder på flertallet af stemmerne i Senatet, men fire af senatorerne gik imod partilinjen og stemte nej til budgettet, som blandt andet vil sløjfe en række skattefordele for de rigeste amerikanere.

De fire politikere er alle på valg næste år, og det kan ifølge nyhedsbureauet Reuters forklare, hvorfor de vendte tommelfingeren nedad til budgettet. Politikerne bag aftalen er enige om, at initiativer, der kan sætte gang i jobskabelsen, skal øges, og samtidig holder de også hånden over en række sociale sikkerhedsprogrammer.

Begge dele er dog en rød klud i ansigtet på de politiske modstandere i Det Republikanske Parti, som vender sig imod skattestigninger og kræver mindre offentlige budgetter.

Republikanerne, der har flertal i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, ventes derfor at stemme nej til budgettet for i stedet at fremme egne politiske prioriteter.

Det betyder, at Kongressen trods vedtagelsen af budgettet i Senatet, ikke er tættere på at løse USAs store økonomiske udfordringer. Men begge partier har nu fremlagt deres bud på, hvordan det skal gøres, og derfor kan de nu pege fingre ad hinanden, skriver Reuters.

Demokraternes medlem af budgetudvalget i Senatet, Patty Murray, erklærer sig dog parat til at forsøge at nå et kompromis med Republikanerne.

»Selvom det er klart, at politikken, værdierne og prioriteringerne i Senatets budget er meget forskelligt fra budgettet fra Repræsentanternes Hus, ved jeg, at det amerikanske folk forventer, at vi arbejder sammen om at løse hårdknuden og finde fælles fodslag. Og det er præcis det, jeg har planer om at gøre, siger hun ifølge Reuters.

Mens Demokraternes budgetforslag handler om at mindske underskuddet på statsbudgettet med 1,85 billioner dollar over 10 år ved blandt andet at øge skatterne og mindske de offentlige udgifter, går Republikanerne hårdere til værks. Deres medlem af budgetudvalget, Paul Ryan, vil spare 4,6 billioner dollar i samme periode, men uden at hæve skatterne. Republikanerne vil i stedet skære dybt i de social- og sundhedsprogrammer, der spænder et sikkerhedsnet ud under de fattigste amerikanerne.

Den midlertidige ro, som vedtagelsen af budgettet i Senatet giver, ventes kun at vare frem til sommer. Her venter der et vigtigt politisk slagsmål om den amerikanske gæld og en forhøjelse af gældsloftet.

Dagens Gossip