USAs spionage overrasker tidligere udenrigsministre

De to forhenværende udenrigsministre undrer sig blandt andet over, at amerikanerne ifølge flere internationale medier har spioneret mod lande, som på mange måder står last og brast med regeringen i Washington.

»Det er et alvorligt tillidsbrud, hvis det er det, der er foregået. Og man kan undre sig over, om det er nødvendigt mellem demokratiske lande at behandle hinanden på den måde,« siger Mogens Lykketoft til Radio24syv.

Per Stig Møller peger på, at amerikanerne har mange andre legale måder at sikre sig oplysninger på. Derfor bør EU også tale med store ord næste gang, der er topmøde mellem EU og USA for at understrege, at spionage er uacceptabelt, mener han.

»Det gør man jo ikke blandt allierede. Der udveksler man jo informationer. Det er simpelthen ulovligt. Lad os nu sige, at en person havde gjort det samme, en person fra den amerikanske ambassade havde affotograferet nogle dokumenter eller taget dem eller sat lytteapparaterne op, så var vedkommende blevet udvist af landet,« siger han til Radio24syv.

Det står endnu ikke klart, om Danmark er blandt de lande, som USA har overvåget. Men er det tilfældet, må den danske regering reagere, påpeger Per Stig Møller.

»Der skal man kalde den amerikanske ambassadør op og meddele, at det der er uacceptabelt. Samtidig ville jeg, hvis jeg stadig sad i stolen, sende den danske ambassadør i Washington op til State Department og fremlægge den danske regerings synspunkt om, at det er det samme som fysisk spionage og at det er ulovligt,« fastslår han over for Radio24syv.

Begge de tidligere ministre understreger, at de udtaler sig på baggrund af forlydender fra pressen. Men holder de beretninger stik, kan det have givet USA nogle sikkerhedspolitiske fordele i forhold til Europa og have sikret amerikanerne en fordel i forhandlingerne om en ny handelsaftale mellem EU og USA, lyder analysen.

Samtidig har det sat vigtige demokratiske spilleregler ud af kraft, mener Mogens Lykketoft.

»Det, der jo helt åbenbart er problemet, hvis det her er bare nogenlunde rigtigt refereret i pressen, er, at de kontrolsystemer, der altid i et demokratiske samfund må være effektive i forhold til hvordan man bruger oplysninger, hvordan man behandler oplysninger, de ikke har været i orden,« siger han til Radio24syv.

Han er enig i, at EU nu samlet må tale med store ord over for USA, mens Per Stig Møller mener, at amerikanerne skal give en skriftlig garanti for, at de ikke igen vil overvåge europæiske interesser på ulovlig vis.

»Så kan man få et klart skriftligt løfte om, at uanset, hvad der måtte være sket i fortiden, så vil det ikke ske i fremtiden,« fastslår den tidligere konservative udenrigsminister

Dagens Gossip