Usikkerhed og frygt gør Danmarks gæld historisk billig

Skrevet af admin

05/07/2016

Dagens topnyheder

Det politiske kaos i Storbritannien er fortsat totalt, og banksektoren Europa over under pres. Specielt de italienske banker lider, og frygten og usikkerheden sender verdens obligationshandlere mod de værdipapirer, de opfatter som de sikreste af alle havne.

Den liste tæller Danmark, og tirsdag formiddag rammer renten på den toneangivende, 10-årige danske statsobligation derfor det laveste niveau nogensinde i 0,047 procent. I Schweiz, en anden klassisk sikker havn, sættes der ligeledes bundrekorder.

- Der er stor efterspørgsel efter de sikre aktiver, og der er ikke så mange af dem tilbage. Samtidig er der rigeligt med penge i markedet, der skal placeres.

- Vi ved ikke, hvad det kommer til at ske med Storbritannien. Og vi ved ikke, hvad der kommer til at ske i Europa. Derfor søger alle mod sikkerhed, siger chefanalytiker hos Danske Bank Jens Peter Sørensen.

Danmarks statsobligationer er attraktive, fordi de er et sikkert sted at placere sine penge. Skåret ud i pap er det, fordi investorerne her stoler mest på, at de rent faktisk får de penge, de låner til staten, tilbage.

- Dansk økonomi står som en af de absolut stærkeste i Europa. Ja, i hele verden. Vi er eksempelvis et af de få lande, der stadig har topkarakterer hos kreditvurderingsbureauerne.

- Det bygger på, at den offentlige gæld er beskeden. Det politiske system er stabilt, fordi skiftende regeringer har ført en fornuftig politik.

- Og så er kronen en valuta, som investorerne tror på. Derfor søger investorerne mod Danmark, siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

De voldsomt lave renter er selvsagt positive for staten, der kan låne ekstremt billigt. Men det drypper også på degnen i form af almindelige danskere.

- Det betyder, at eksempelvis realkreditrenterne følger med ned, så vi kan låne til boliger billigt. Og så kan danske virksomheder låne billigt. Det har en god effekt på økonomien, siger Jacob Graven.

/ritzau/