Utilfredse islændinge fortsætter protest: Vil have valg nu

Selv om der er blevet skiftet ud på statsministerposten og lovet nyvalg til efteråret, er mange indbyggere i Island fortsat ikke tilfredse med den politiske situation i landet.

Omkring 2000 islændinge mødte torsdag op på torvet foran Altinget i Reykjavik med bannere, slagtøj og krav om øjeblikkeligt valg.

Island havnede i den aktuelle politiske krise denne uge, efter at dokumenter lækket fra et panamansk advokatfirma kædede den nu forhenværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson sammen med et offshoreselskab i skattely.

Selv afviser Gunnlaugsson at have gjort noget ulovligt, men han trak sig alligevel efter massivt politisk pres.

Udnævnelsen af landbrugs- og fiskeriminister Sigurdur Ingi Johannsson til ny statsminister har dog ikke tilfredsstillet alle islændinge, der stadig nærer dyb mistillid til regeringen og politikerne efter bankkrisen i 2008, der sendte landet ud i en dyb økonomiske krise.

- De opfører sig, som om intet er hændt. De føler ikke et ansvar og vil ikke undskylde. Jeg er træt af deres arrogance, siger 33-årige Saga Stephensen, der var en af de mange islændinge, der torsdag demonstrerede i Reykjavik.

Hun bakkes op af den 50-årige lærer Johann Björnsson.

- At udnævne Sigurdur Ingi (Johansson, red.) som statsminister løser intet, siger han.

Tidligere torsdag stillede Piratpartiet, der står til at vinde et nyvalg, et mistillidsvotum til regeringen i Altinget.

Men de borgerlige regeringspartier sidder fortsat på et markant flertal i parlamentet, og derfor var forsøget fra Piratpartiet af en mere symbolsk karakter.

- Hvordan skal vi kunne genskabe tilliden, hvis tingene bare fortsætter som normalt, siger lederen af Piratpartiet, Birgitta Jonsdottir, til Reuters.

- Man griner ad os ude i verden på grund af vores tidligere statsminister, siger hun.

En meningsmåling fra det islandske medie Visir denne uge viser, at 43 procent ville stemme på Piratpartiet, hvis der var valg nu.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip