Utilfredse islændinge: Skattesky statsminister må gå af

Skrevet af admin

05/04/2016

Dagens topnyheder

Over 20.000 mennesker var sent mandag mødt op på torvet foran Islands parlament, Altinget, i centrum af hovedstaden Reykjavik.

De fremmødte krævede, at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trækker sig, efter at dokumentlæk har vist, at hans familie angiveligt har store beløb i skattely.

Det har Gunnlaugsson ad flere omgange afvist, og mandag gentog han sig selv.

- Jeg har ikke overvejet at stoppe på grund af denne sag, siger han til islandsk Kanal 2.

Men de mange mennesker på det centrale torv i Reykjavik var i overvejende grad af den modsatte overbevisning.

- Jeg er kommet her for at hjælpe Sigmundur med at træde tilbage. Jeg synes, at han har bedraget folket og vælgerne, og det er derfor, jeg er her, siger Pétur Jóhannesson ifølge avisen Morgunbladids hjemmeside.

Det vurderes, at cirka 22.000 mennesker var til stede på torvet mandag aften. Det skal ses i lyset af, at der kun bor cirka 330.000 mennesker i Island - og kun knap 120.000 i selve Reykjavik.

Mens presset fra folket endnu ikke har fået Sigmundur David Gunnlaugsson til at udskrive valg, kan han dog muligvis blive tvunget til det.

Oppositionen i parlamentet har nemlig vedtaget at fremsætte et mistillidsvotum mod statsministeren efter afsløringerne i de såkaldte Panamapapirer.

- Statsministeren bør træde tilbage øjeblikkeligt, skrev den tidligere socialdemokratiske statsminister Johanna Sigurdardottir på Facebook mandag ifølge AFP.

Også det største parti i meningsmålingerne for tiden, Piratpartiet, har mistet tilliden til Gunnlaugsson ifølge NTB.

Sagen om hans og hustruens angivelige formue i skattely er særlig ømtåleligt i Island, der om noget mærkede konsekvenserne af finanskrisen i 2008 og de følgende år.

Dengang gik tusinder af islændinge også på gaden i protest mod de banker og politikere, der med risikable forretningsmetoder havde trukket landet ned i sølet. Bankkrisen endte med at koste højrefløjsregeringen magten.

Ifølge politiet var der mandag aften flere folk på gaden i hovedstaden, end der var dengang i 2009, hvor presset væltede regeringen.

Islandsk tv viste søndag aften et klip med statsministeren, hvor han bliver foreholdt, at han skulle have penge i skattely. Det fik Gunnlaugsson til at udvandre fra interviewet.

/ritzau/