Utroligt gravfund af 330 fortidsmennesker

På en gravplads i Zvejnieki i Letland fra 7.500 og 2.600 f.Kr. har forskere fundet en række opsigtsvækkende grave, som kan være med til at ændre, hvordan vi ser på gravritualerne fra denne periode.

Se de usædvanligt flotte billeder af en række blotlagte grave, blandt andet med en mand der er begravet sammen med sin fireårige søn, hos Videnskab.dk.

Fundene tyder på, at folk bosatte sig tæt på gravpladserne, og at døden var en vigtig del af hverdagen. Båndene til fortiden og hjemstedet kan have været vigtigere end at vise social status.

Hidtil har arkæologerne fundet rester af 330 individer i Zvejnieki, og de anslår, at mindst 400 mennesker kan være blevet begravet her. Det gør Zvejnieki til en af de største gravfund fra mesolitisk tid i Nordeuropa.

Læs også hos Videnskab.dk: Se enestående arkæologisk udgravning i billeder


Det uudforskede område viste sig at indeholde 20 grave med mindst 24 individer. Flere af disse grave var blevet delvist ødelagt under opførelsen af et hus på stedet.

Med en ny metode kan forskerne blandt andet afgøre, om liget blev begravet hurtigt, efter døden indtraf, eller om forrådnelsesprocessen allerede var i gang, da resterne blev lagt i graven.

I rapporten bliver en af gravene, nummer 323/325, beskrevet som værende typisk for gravene ved Zvejnieki. Den indeholdt resterne af en voksen mand og et barn på omkring fire år, som blev begravet for omkring 6.000 år siden. Mandens kranie fandt man ikke, fordi husets mur blev bygget over hans hoved.

Læs også hos Videnskab.dk: Arkæolog-scoop: Opløste organer afslører skeletters sidste dag

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip