Utzons søn: Mary er australiernes dronning

Jan Utzon, søn af den danske stjernearkitekt Jørn Utzon, var torsdag mødt op foran Operahuset i Sydney, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev budt velkommen til byen.

Kronprinsparret er med til at fejre 40-års jubilæet for Jørn Utzons koncerthus, og Frederik og australsk-fødte Mary fylder meget i de lokales bevidsthed, lyder det.

- For australierne har det stor betydning, at de er her, fordi kronprinsesse Mary er nærmest deres dronning, siger Jan Utzon.

Frederik og Mary mødte hinanden under de olympiske lege i Sydney i 2000, og selvom det dansk-designede operahus gjorde Danmark kendt i Australien, så har det royale ægteskab også en enorm betydning, mener Utzon.

- Da min far designede Operahuset, vidste Danmark ikke meget om Australien og omvendt.

- Med Operahuset blev flere ting kendt mellem vores lande, men først da Frederik giftede sig med Mary blev Australien en del af danskernes bevidsthed, siger Jan Utzon.

I 1957 flyttede han sammen med sin familie til Australien, efter at hans far vandt den internationale arkitektkonkurrence om at designe Operahuset.

Jan Utzon begyndte selv at læse til arkitekt i Sydney og arbejdede senere tæt sammen med sin far på flere projekter. Derfor er det noget helt specielt at være med til 40-års-jubilæet for Sydneys vartegn.

- Det er spændende at være her så mange år efter, for jeg har oplevet det på det nærmeste næsten hele mit liv. Jeg var 12 år, da min far vandt konkurrencen om Operahuset, og så har jeg fulgt det lige siden, siger Jan Utzon til Ritzau.

- Jeg føler, at min fars ånd er med os her i dag. Operahuset var uden tvivl den vigtigste bygning i hans liv, siger han.

Jan Utzon fejrede også Operahusets 30-års fødselsdag, og han håber, at han kan være med til at hylde sin fars hovedværk igen om 10 år.

- Det er som om, at forbindelsen mellem Australien og Danmark bliver tættere og tættere, lyder det fra Jan Utzon.

/ritzau/

Dagens Gossip