Uventet hjælp fra Fuentes

Her afviste den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes nemlig enhver forbindelse til Bjarne Riis.

- Jeg kender ikke Bjarne Riis personligt. Jeg ved selvfølgelig, hvem han er fra billeder og så videre, men jeg aldrig haft noget med ham at gøre, sagde Fuentes til sporten.tv2.dk.

Udtalelserne faldt, efter Eufemiano Fuentes i går havde spenderet dagen i retten som hovedtiltalt i Operación Puerto. I forlængelse heraf fortsatte Fuentes med at svare på spørgsmål, denne gang fra de mange fremmødte journalister uden for retslokalet.

Ét af dem, der længe havde trængt sig på, set med danske øjne, var, om Eufemiano Fuentes personligt har mødt Bjarne Riis på et hotelværelse i forbindelse med Baskerlandet Rundt i 2003. Det har Riis’ tidligere rytter Tyler Hamilton hævdet. Han har også fortalt, at det var Bjarne Riis, der formidlede kontakten mellem ham og dopinglægen Fuentes. Bjarne Riis selv afviser historien og ethvert kendskab til Eufemiano Fuentes.

Kender ikke Riis personligt

Derfor har den spanske dopinglæges egen udlægning været særdeles vigtig. En bekræftelse fra Fuentes på at han har mødtes med den danske holdejer i forbindelse med bloddoping, ville have sat et gevaldigt pres på Bjarne Riis. Det pres kom ikke fra Fuentes.

Hamilton siger jo, at Riis henviste ham til dig?

- Hamilton har sagt meget forkert. Han har mange interesser, blandt andet at tjene penge ved at sælge sin bog. Og derfor siger han måske, som han gør. Men det er forkert. Bjarne Riis har jeg intet personligt kendskab til, sagde Fuentes.

Dermed får Bjarne Riis fuld opbakning til sin egen påstand, hvor han har lagt afstand til både Tyler Hamilton og Eufemiano Fuentes. Sidstnævnte ønsker de færreste aktive i det professionelle cykelmiljø at blive sat i forbindelse med. For Eufemiano Fuentes er kendt som lægen, der flittigt har bloddopet cykelryttere i en årrække.

Luft til Riis

Tidligere er Riis-ryttere som Ivan Basso, Fränk Schleck, Jörg Jaksche og altså Tyler Hamilton kædet sammen med den spanske dopinglæge, men nu får Bjarne Riis altså lidt luft, efter Fuentes i går afviste et personligt kendskab til den danske holdejer.

- Det er en styrkelse for Riis. Han kan kun være tilfreds. Tidligere har det været ham mod Hamilton, men man må gå ud fra, at når Fuentes udtaler sig i en retssag, så er han nok mere interesseret i at sige sandheden, end han ellers ville være, siger journalist og forfatter Lars Werge, der har arbejdet med cykelsport som sit hovedstofområde i mange år.

Werge er dog ikke helt overbevist om Riis’ uskyld, men for nu må det være et spørgsmål om individuel vurdering.

- Formelt set er der ikke nogen sag ved Bjarne Riis, men troværdigheden må man jo hver især gøre op. Tror man på Bjarne Riis, eller tror man på hans ryttere?

BT har været i kontakt med Bjarne Riis’ pressechef på Team Saxo-Tinkoff, Anders Damgaard, men han gør det klart, at Riis ikke ønsker at kommentere på Eufemiano Fuentes’ udmeldinger.

Riis bør stadig stå frem

Hos Danmarks Cykle Union (DCU) får de nye oplysninger ikke unionen til at ændre holdning, Bjarne Riis bør stadig stå frem og fortælle hele sin version af diverse dopinganklager mod ham.

- Vores holdning i DCU er, at de her beskyldninger mod Bjarne Riis er så alvorlige, at vi synes, han bør give sin version af det hele, siger formand Niels Sørensen og uddyber.

- Jeg synes stadig, at der har været så mange beskyldninger mod Bjarne Riis, at selv om der nu er én, der bakker ham op, så er vi stadig lidt forvirrede over, hvad der er op og ned i sagen. Derfor synes vi, at Bjarne skal fortælle sin version, lyder det fra DCU-formanden.

Dagens Gossip