V: Bekymring om supersygehuse kommer alt for sent

»Jeg tillader mig at spørge formanden, hvor han har været henne i de mange år, hvor det her arbejde har været planlagt og påbegyndt,« siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), og undrer sig over, at han ikke luftede sine bekymringer, da processen stadig var i gang med at blive tilrettelagt.

Peder Larsen mener, det er farligt at bygge alle seks supersygehuse på én gang, for man kan dermed ikke gardere sig mod fejltagelser. Han frygter, at omkostningerne vil stige, hvis fejlene skal til at rettes på alle sygehusene efterfølgende.

Det mener Sophie Løhde heller ikke vil ske i det omfang, Peder Larsen frygter.

»Det er jo ikke sådan, at alle gravemaskinerne kører synkront rundt i Danmarks regioner. De kører i forskellig tempi, og sygehusene står dermed ikke færdig samme år. Desuden har regionerne en forpligtelse til at dele viden med hinanden løbende for at undgå fejl, selvom det er naivt at tro, at man kan undgå dem alle,« siger hun.

Sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) mener formandens forslag er et bevis for, at formanden ikke kender de regionale forhold særlig godt. Som daværende næstformand i Danske Regioner fra 2006 til 2010 har hun været med i beslutningsprocessen om de nye supersygehuse.

»Det er jo ikke novicer, vi sætter til at bygge sygehusene. Desuden kan man sagtens løbende se på byggeriet og lave evalueringer uden at stoppe hele projektet,« siger hun.

Det er især byggerierne i Hillerød og Gødstrup, som statsrevisorernes formand mener, man kan sætte på standby. Det mener Benedikte Kiær er fuldstændig uholdbart.

»Det er slemt nok, at de skal leve med de hospitalsforhold frem til 2020, men at skulle sige til borgerne, at de skal vente fem-seks år mere, det kan jeg simpelthen ikke byde dem,« siger sundhedsordføreren.

Det er planen at bygge seks nye sygehuse i Danmark frem til 2021. De nye sygehuse vil koste 28 milliarder kroner. Samlet set vil projektet koste 40 milliarder kroner, når udbygninger af nuværende sygehuse også bliver medregnet.

Dagens Gossip