V dropper undersøgelse om brugerbetaling

»Debatten blev for fordomsfuld.«

Sådan lyder forklaringen fra Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), der nu trækker et omdiskuteret forslag om en kommission, der skulle undersøge fordele og ulemper ved brugerbetaling på uddannelse.

Forslaget blev lanceret på forsiden af tirsdagens Berlingske og har dagen igennem været et heftigt diskuteret emne. Men det er altså netop debatten, der er kørt af sporet, og som nu får Venstres gruppeformand på retræte.

»Venstre har ikke noget forslag om brugerbetaling på uddannelse. Vi havde et forslag, som vi drøftede i sidste uge i gruppen om at nedsætte en kommission, der skulle se på taxametersystemet bredt set. Et ud af fem punkter var, at vi gerne vil se på fordele og ulemper ved at lave brugerbetaling. Der er aldrig truffet en beslutning om, at vi ville have brugerbetaling, og derfor er det ikke sådan, at vi nu har en ny politik. Vi har den samme politik som tidligere, nemlig at vi ikke vil have brugerbetaling. Nu vil vi bare heller ikke have, at det bliver undersøgt,« siger Kristian Jensen og fortsætter:

»Vi kan se, at debatten har taget vores forslag om en undersøgelse og drejet det over til nærmest en fastslået kendsgerning, at Venstre ønsker brugerbetaling. Det gør vi ikke. Det har ikke været vores politik, og det er ikke vores politik,« siger han.

Spørgsmål: I dagens Berlingske siger forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V) ellers: »Vi er nødt til at gøre op med brugerbetaling som et tabu.« Er det en misforståelse?

»Det ønske, vi havde om at få en fordomsfri debat på området, kan ikke lade sig gøre. Alle fordommene er kommet op - om at Venstre vil lave et A- og B-hold, og at uddannelse kun er for de rige og så videre. Men det er vigtigt for mig at slå fast, at Venstre går varmt ind for, at alle uanset deres økonomiske formåen og deres baggrund får mulighed for at tage en uddannelse i Danmark. Vi vil stadig gerne have en taxameterkommission. Det ændrer vi ikke politik på. Men vi tager bare delen om at undersøge brugerbetaling ud.«

Spørgsmål: Skal man opfatte det som et holdningsskift?

»Det er ikke et holdningsskift, fordi vi havde ikke for en uge siden, i går eller i formiddags et forslag omkring brugerbetaling. Vi havde et forslag omkring taxameterkommission. Vi kunne så se, at debatten bare ved at nævne brugerbetaling ikke er blevet fordomsfri, men fordomsfyldt. Og for at det hjørne ikke skal skygge over den debat, vi gerne vil have om taxameterne, så siger vi, fint: Lad os få en kommission, der ikke tager sig af brugerbetaling, men de andre elementer, som vi gerne vil have undersøgt,« siger Kristian Jensen.

Dagens Gossip