V: En trist SR-melding om karakterkrav til gymnasiet

Venstre-regeringen er endnu ikke kommet med et udspil til en gymnasiereform, og partiet lader sig tilsyneladende ikke ryste af en fælles udmelding i Politiken mandag fra Socialdemokraterne og De Radikale i forhold til karakterkrav.

De to tidligere regeringspartnere fra rød blok kommer ikke til at stå bag en gymnasiereform, der kræver, at elever fra folkeskolen har fået mindst 4 i dansk og matematik for at komme ind på det almene gymnasium.

Venstre ønsker et adgangskrav på 4. Derfor kalder Anni Matthiesen, Venstres undervisningsordfører, SR-meldingen for trist.

- Det er da politisk trist, hvis Socialdemokraterne og De Radikales ultimative krav er udtryk for, at S og R allerede inden regeringen har præsenteret sit udspil til en gymnasiereform, vælger at melde sig ud af forhandlingerne, allerede før de er gået i gang.

- Men hvis S og R ikke vil være med til at påvirke fremtidens gymnasieuddannelser, så er det jo deres valg, siger Anni Matthiesen.

Hun vil ikke røbe, hvad regeringens udspil kommer til at indeholde, men Anni Matthiesen mener, at der vil være elementer, som både S og R kan se sig selv i.

Der er intet nyt i karakterkravet fra S og R. Det var også meldingen sidste år, da partierne dannede regering.

Kravet førte dengang til et sammenbrud i forhandlingerne om en kommende gymnasiereform. Men Mette Frederiksen, S-formand, understreger, at det er et krav, som fortsat er gældende.

- Vi vil ikke være med til en gymnasiereform, der skævvrider vores land, siger Frederiksen til Politiken forud for forhandlingerne, der ventes skudt i gang efter påske.

S og R er ikke imod et adgangskrav, men karakteren 4 er for høj. I stedet ønsker partierne at sidestille kravet til gymnasierne med adgangskravet til erhvervsskolerne, hvor der kræves minimum 02 i dansk og matematik for optagelse.

- Derfor er det helt skævt, hvis der ikke skal være de samme forudsætninger for at starte i gymnasiet, siger Morten Østergaard, De Radikales leder, til avisen.

Mens Venstre er skeptisk, er der ros fra SF til S og R.

- Jeg synes, det er vigtigt, at Socialdemokraterne og De Radikale står fast på et adgangskrav på 02.

- Vi har meldt klart ud for længe siden, at det er det, vi kæmper for, og det er rart, at de ikke er hoppet med på ideen om, at et karakterkrav automatisk giver kvalitet, siger Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, i en skriftlig kommentar.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser over for Ritzau at kommentere sagen.

/ritzau/

Dagens Gossip