V: Fyringer i skattely-sag skal ikke afvises på forhånd

Skrevet af admin

03/03/2015

Mest læste i dag

Det er utilfredsstillende, at Skat afviser, at myndighedens passivitet i sagen om en lækage af kundeoplysninger fra den schweiziske bank HSBC, skal udløse fyringer.

Det mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Han oplyser til Ritzau, at Folketingets Skatteudvalg ikke har fået forelagt undersøgelsen, før den tirsdag formiddag er blevet offentliggjort.

Derfor er han heller ikke tilfreds med, at Skat allerede har draget den konklusion, at sagen ikke skal have personalemæssige konsekvenser.

- Det er helt forrykt, hvis det bare bliver til endnu en sag, hvor man siger "nå ja, det var så også uheldigt", siger Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

I redegørelsen konstateres, at Skat har haft kendskab til lækagen af kundeoplysninger fra den schweiziske bank i perioden 2008 til 2013.

Skat har ikke haft adgang til oplysningerne, men har heller ikke af egen kraft forsøgt at få det, efter de i 2009 blev overgivet til de franske myndigheder.

Og det beklager direktør Jesper Rønnow Petersen i et notat til skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Jeg finder ikke anledning til at iværksætte nogen yderligere undersøgelse over for nuværende ansatte i Skat som følge af redegørelsen, selv om det kan synes kritisabelt, at Skat ikke tidligere af egen drift har taget kontakt til Frankrig, skriver direktøren.

Han henviser til, at det som udgangspunkt har været de franske myndigheder, som har haft "oplysnings- og delingspligt" omkring oplysninger, "der er interessante for andre landes myndigheder".

- Men fremadrettet vil Skat i konkrete tilfælde, når der er grundlag herfor, udvise eget initiativ, erklærer direktøren.

Men det tilfredsstiller ikke Venstres skatteordfører.

- Der bør ses efter, hvilke konsekvenser det her skal have, og hvis man på forhånd udelukker, at det kan få nogen, så synes jeg det virker besynderligt, siger Torsten Schack Pedersen.

Ifølge Politiken indeholdt lækagen fra HSBC oplysninger om 314 kunder med tilknytning til Danmark, som i alt havde 4,8 milliarder kroner placeret i banken.

Avisen skriver, at "mange af kunderne gjorde, hvad de kunne, for at holde pengene skjult".

Ifølge redegørelsen har der ikke været nogen ministerforlæggelser om sagen i perioden fra 2008 til 2015, ligesom Skat fejlagtigt har afvist at oplyse, om man havde forsøgt at få oplysninger fra Frankrig, med henvisning til tavshedspligten.

Skatteministeren Benny Engelbrecht lægger ikke op til, at sagen skal have yderligere konsekvenser.

- Jeg er overordnet tilfreds med den redegørelse, jeg har fået. Nu skal vi kigge fremad og prioritere kræfterne på det vigtigste. Hvordan får vi indhentet alle de oplysninger, som vi kan få fat i, konkluderer han i en pressemeddelelse.

/ritzau/