V: Integrationsudspil fra S er økonomisk urealistisk

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Det virker ikke som et udspil, der hænger sammen økonomisk.

Sådan lyder det fra Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, om Socialdemokraternes nye integrationsudspil, der onsdag bliver præsenteret på et pressemøde i Horsens. Et af elementerne er, at flygtninge skal hurtigere i arbejde.

Men udspillet virker urealistisk, mener Venstre, da Socialdemokraterne vil fastholde de høje sociale ydelser og i stedet sætte fok ud i nyttejobs. Og det gavner ikke samfundet økonomisk.

- De stemte imod at flytte folk fra den høje kontanthjælp til den lavere integrationsydelse.

- Men de mener stadig, det er realistisk, at mennesker, der kommer hertil, som ikke kan dansk og ikke kender kulturen, vil tage et job, selv om der ikke er et større økonomisk incitament til det. Det har vi jo set ikke hænger sammen, siger Marcus Knuth til Ritzau.

Ifølge Socialdemokraterne handler det om, at flygtninge hurtigt bliver en del af det danske fællesskab.

Og hvis ikke det bliver i ordinær beskæftigelse, så må det være virksomhedspraktik eller løntilskudsjob, og det betyder ikke noget om flygtningene har lært dansk.

Men for Venstre handler det om, at der skal være et økonomisk incitament for flygtningene, og det formår Socialdemokraterne ikke at levere, mener Marcus Knuth.

- Vores forslag er at fjerne folk fra den høje kontanthjælp og ned til det halve, hvor man samtidig får en sprogbonus.

- Og det er et meget stort naturligt incitament til at komme ud og tage et arbejde i et rigtigt firma, hvor man betaler rigtigt skat og yder til samfundet, siger han.

Heller ikke den liberale danske tænketank Cepos synes, at udspillet leverer et økonomisk incitament for at få flygtningene i job.

- Det er en fin målsætning, at Socialdemokratiet vil have flygtninge i job fra dag et. Men de leverer reelt ikke nogle forslag, der får flygtninge i job.

- De ordninger, S henviser til, eksisterer i dag, og de får ikke flygtninge i job i tilfredsstillende omfang. Det drejer sig blandt andet om løntilskudsordninger, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen i Cepos.

Cepos mener derfor, at hvis beskæftigelsen skal øges mærkbart, bør arbejdsmarkedets parter indføre en indslusningsløn startende på 70 kroner i timen.

- Den helt store barriere, for at flygtningene kan komme i job, er den relativt høje mindsteløn på cirka 110 kroner i timen. Mange flygtninge kan ikke producere for 110 kroner i timen, men kun for 70 kroner i timen.

/ritzau/